donderdag, december 22, 2011

Meer India in Den haag

'Meer India in Den Haag en meer Den Haag in India'. Dat is het motto van het werkbezoek dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen begin december bracht aan Mumbai en New Dehli. Een eerbetoon aan de Hindostanen in de stad die tien procent uitmaken van de Haagse bevolking.

De burgemeester constateert een behoefte onder de Surinaamse Hindostanen om meer te weten over de vraag: waar kom ik vandaan? Wat is mijn culturele achtergrond? "India wil bijvoorbeeld culturele 'troepen' en belangrijke artiesten naar Den Haag sturen, zo halen we de banden aan." Hij wijst ook op de vele Indiase winkels en bedrijven in Den Haag.

Burgemeester Van Aartsen en de Indiase minister Daggubati PurandeswariFoto: gemeente Den Haag
Onderwijs
De Haagse delegatie zocht samenwerking op het terrein van economie, cultuur en onderwijs. Zo reikte Van Aartsen zes studiebeursen uit deze beurzen om Indiase topstudenten deel te laten nemen aan de zomerschool van The Hague Academy for International Law in Den Haag. "Er blijkt in India behoefte aan opleidingsplaatsen, wij bieden die graag." licht de burgemeester toe. De Indiase minister van Onderwijs brengt in januari een bezoek aan Nederland en dan zullen de samenwerkingsplannen verder worden uitgewerkt. "De Haagse Hogeschool heeft er wel ideeën over." voegt de burgemeester toe.

Surinaams-Indiaas
Tijdens de reis naar Mumbai en India merkte Van Aartsen het verschil, bij voorbeeld in gerechten, tussen echt Indiaas en Surinaams-Indiaas. "Indiase ondernemers in Den Haag wezen mij op het gemis van echt Indiase restaurants in Nederland."

Geen opmerkingen: