maandag, oktober 24, 2011

Goudzoeker Doodgeschoten Door Beveiligers Te Maripaston

Paramaribo - De situatie op Maripaston is gistermiddag en avond compleet uit de hand gelopen. Een goudzoeker is doodgeschoten, vier anderen raakten gewond en één zou zwaargewond zijn. Leden van een beveiligingsbedrijf, naar verluidt Mozart security, schoten op illegale goudzoekers, die weigerden te vertrekken uit een goudput.

Het resultaat was dat de ongeveer 300 man die in het goudzoekerskamp zitten, in opstand kwamen en vier winkels plunderden en in brand staken. Ook zouden drie graafmachines in vlammen zijn opgegaan. De leden van het beveiligingsbedrijf zijn uit het gebied gevlucht.
Echter hadden woedende goudzoekers de weg gebarricadeerd. Er zijn politiemannen en militairen naar het gebied gedirrigeerd, om de orde te herstellen.

Brunswijk sneert
“Ma if un feni den mang fosi den skowtu kon, w’o sutu den kiri. A sani na oorlog dja”, aldus een goudzoeker gisteravond, telefonisch tegenover de krant. “Ik had hiervoor gewaarschuwd”, reageert assembleelid Ronny Bruns- wijk. 
Reeds geruime tijd zijn hij en zijn broer Leo in polemiek met Gerold Dompig van de Commissie ordening Goud- sector (COG) over de situatie in het gebied. “Nu wil ik weten wat Dompig gaat zeggen”, sneert Brunswijk, die meent dat marrons worden doodgeschoten omdat vriendjes van mensen die zitting hebben in de commissie, worden geaccomodeerd in het gebied. 
Zijn broer Leo die ook in het gebied werkte, is volgens Brunswijk twee weken terug van daar vertrokken. Brunswijk zegt dat hij vanuit zijn verantwoordelijkheid als assembleelid probeerde Dompig te spreken over de explosieve situatie, maar voor een gesloten deur kwam te staan. “Als je gaat ordenen moet je geen belangen hebben. Dit is geen ordening als je probeert mensen weg te werken om vrienden te accommoderen. Je moet oplossingen brengen”, aldus een felle Brunswijk.

Geen opmerkingen: