maandag, oktober 24, 2011

President Verrast Door Eisen Marrons En Inheemsen

President Desi Bouterse zegt dat hij de eis van de Inheemsen en Marrons niet kan verkopen aan zichzelf laat staan aan de natie. Hij zag ook niet aankomen dat de binnenlandse groepen zelfbeschikkingsrecht willen en zeggenschap over wat boven en onder de grond zit. Dit gaat te ver. 

De president zei vanmiddag op een persconferentie dat hij daarom heeft besloten het volk aan het woord te laten. De presentatie die kapitein Ricardo Lewis heeft gedaan namens de Inheemse en Marrons zal voorgelegd worden aan De Nationale Assemblee. 

Vol lof 
Bouterse zei dat hij vrijdagavond nog met de granmans heeft gesproken op Colakreek. Zij waren vol lof over de wijze waarop de regering de zaak heeft aangepakt. Er was helemaal niets te merken dat er opvattingen waren die lijnrecht tegen de visie van de regering in zou gaan, dat het grondgebied niet deelbaar is. "Als ze gezegd hadden dat ze ons aan het flessen waren, zou ik nog hebben gelachen", aldus Bouterse. 

Ook Ellen Naarendorp en Jennifer van Dijk-Silos wezen erop dat tijdens de voorbereidingsperiode de mensen niet gezegd hebben dat ze zeggenschap over de natuurlijke hulpbronnen willen hebben. Naarendorp zei dat er afzonderlijke gesprekken met alle groepen zijn gehouden. 

Teleurstelling 
Bouterse zei dat de regering zoveel werk heeft gestopt in deze kwestie. Er is zoveel voorbereiding geweest. De mensen zeiden dat ze tevreden waren over de aanpak. Hij merkte op dat de teleurstelling groot was toen de volgende dag op Colakreek kapitein Lewis namens de groepen een heel andere visie voorhield. 

De president merkte op dat de mensen in de zaal volledig achter Lewis stonden. Hij kreeg alle bijval. Bouterse vindt dat op deze manier niet omgegaan kan worden met elkaar. Hij vindt dat er gemanipuleerd is. Nu de zaak naar De Nationale Assemblee wordt verwezen, "zijn wij vijftien jaar terug". Over deze kwestie was er een spoed overleg van de coalitieleiders.(Starnieuws)

Geen opmerkingen: