zondag, oktober 16, 2011


Pikin slee - In het Saramaccaanse dorp Pikin Slee is zaterdagmiddag het 'Saamaka Marronmuseum' officieel geopend. De opening gebeurde in het bijzijn van vicepresident Robert Ameerali en een groot deel van zijn ministerploeg.
Het museum, dat naast een tentoonstellingsruimte en een terras ook ruimte biedt aan onder meer een botanische tuin, is een initiatief van vijf houtbewerkers uit Pikin Slee, verenigd in de 'Stichting Totomboti'. Zij kregen vanuit Nederland dan weer steun van de 'Vereniging Steungroep Totomboti'. Met het museum willen zij ervoor zorgen dat de cultuur van de binnenlandbewoners bewaard blijft voor het nageslacht. Het is dan ook de bedoeling dat de schooljeugd binnenkort massaal op excursie komt naar het gebied, om te proeven van het leven in en de cultuur van het binnenland.
“Dit museum betekent een belangrijke toegevoegde waarde voor de wijde omgeving. Dit is nu een pracht van een plek om toeristen naartoe te brengen, maar ook om een heleboel cultuur en kennis te bewaren”, zei Ameerali na de opening aan Radio 10. De vicepresident zei verder dat de regering er alles zal aan doen om cultureel erfgoed dat zich buiten de landsgrenzen bevindt, terug naar Suriname te halen. “We zullen daarvoor alle nodige contacten leggen. Er zijn vroeger al een aantal overeenkomsten gesloten. Het ministerie van Volksontwikkeling en het Nationaal Archief werken nu een aantal nieuwe initiatieven uit.”

De officiële opening volgt na de 'soft opening', die al anderhalf jaar geleden gebeurde. De festiviteiten duren nog het hele weekend. Op het programma staan nog een sporttoernooi, een dansfeest en verschillende workshops.    (RNW)

Geen opmerkingen: