donderdag, maart 23, 2006

Er is geen negerzoen meer

Ned- "Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud", stelt het bakkersbedrijf op zijn website. "Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja hoor, dus meneertje Buys is van mening dat de gekleurde "medelander" ( degene die zichzelf negers noemen of genoemd worden), niet blij zou zijn met de naamgeving Negerzoen. Hij komt dan wel heel erg laat met zijn zogenaamde naamswijziging. Ik denk zelf dat hier een andere reden aan ten grondslag ligt nl: Meneer Buys heeft de naam Negerzoen om marketing technische reden veranderd in Buys Zoenen. Het is namelijk makkelijker om verschillende naam variaties met Zoenen te verzinnen, omdat de nieuwe naam uit twee losse woorden(Buys Zoenen) bestaat.
Denk bv. aan Oranje Zoenen.

Het zelfde trucje wordt steeds weer uit de koelkast gehaald:
Als men er NIET meer aan kan VERDIENEN, dan krijgen opeens de valse morele bezwaren de prioriteit.

Men had ook zo reden bedacht om de slavernij af te schaffen:
Daar waren opeens een groepje Europeanen vanuit het niets opgestaan om hun beklag te doen over het systematisch uitbuiten en poging tot uitroeien van de zwarte medemens.

Dit groepje moraal ridders van het Europese Continent noemden zichzelf Abolitionisten.
Hun voornaamste doel was: Hun mede Europeanen(lees Europese bevolking en hun Monarchien)ervan te overtuigen dat de zwarte mens een betere behandeling verdiende.

Ze waren er dus opeens achter gekomen dat de zwarten mensen
waren. Mensen zijn nou eenmaal aangelegd met de intelligentie en bekwaamheid, om zich te kunnen verzetten tegen
onderdrukking, uitbuiting en uitroeing.

Dit verzet begon vormen aan te nemen waar de slavenmeesters en handelaars(lees Europeanen) geen antwoord op hadden.
De handelaars, slavenmeesters en de Nederlandse staat(lees Monarchie)begonnen dus steeds meer economisch verlies te lijden tengevolge van opstanden en plunderingen van de plantages.

De grootste nachtmerrie voor de Europeanen was echter:
De bedreiging van een grote georganiseerde opstand tegen alle slavenmeesters en handelaars in geheel Zuid Amerika.
Nou ja zover is het jammer genoeg niet gekomen, want de zwarte mens is het meest vergevinsgezinde soort wat op dit aardbol rondloopt.

De Europeanen hebben echter wel rekening gehouden met deze bedreiging en hebben uiteindelijk hun blanke medemens mens kunnen overtuigen, om het zaakje langzamerhand op te geven.

De betrokkenen hebben uiteindelijk hun economisch balans opgemaakt en tot de conclusie gekomen dat het dus niet meer rendabel was.

Ondertussen was men er ook achtergekomen dat er andere industriele middelen waren om het arbeids intensieve vraagstuk op te lossen.

Dit stuk lijkt een lang verhaal, maar er zijn steeds twee aspecten die hierin centraal staan nl:
- Moreel besef
- Economich macht

Mijn mede zwarte mens: Behoed u voor VALSE MORAALRIDDERS

Anoniem zei

ja tis wel goed dat er eindelijk iets aan dit soort beledigende namen gedaan word. maar tis ook wel een beetje te laat namelijk.

Anoniem zei

De werkelijke werkelijke reden was niet dat de naam Negerzoen in het Nederlands niet aardig zou zijn, wat is tenslotte aardiger dan een neger zoenen?
Maar de Franse benaming betekent vertaald in het het Nederlands "negerhoofdjes" en die moet je dan doorbijten, dat is wel ergerlijk!

Voortaan boycott ik buys! Ik wil weer gewoon Negerzoenen. (overigens bij Lidl verkoopt men wel Negerzoenen, die niet van buys zijn)