zondag, april 22, 2007

Zondags gerecht :Tjaptjoi kip (of garnalen of rund)

  1. Eén en een half (1½) kilo vlees (een mix van kip, garnalen en rund): dit is meer om u te laten zien dat tjaptjoi met zowel kip, garnalen of rund op dezelfde manier wordt bereid.

  2. Eén volle eetlepel "Minced Ginger & Shallot"

  3. Twee eetlepels Mee Chun Soja saus (sieuw)

  4. Zes eetlepels Lee Kum Kee Panda Oyster Sauce

  5. Eén tot twee eetlepels Chinese wijn (rum of whisky mag ook)

  6. Vijf takjes sjalot of prei: in stukjes gesneden.

  7. Zeven tot negen teentjes knoflook: hieruit drie tot vier teentjes fijn snijden. De rest heel laten.

  8. Eén groot stuk gember (duim groot): plat slaan.

  9. Eén blik champignons (merk: Ma Ling): deze mogen heel gelaten worden of in stukjes gesneden worden.

  10. Eén blik baby young corn (merk: Rabbit Rice Brand): deze altijd in de lengte in tweeën snijden.

  11. Eén blik Po-ku Mushroom (paddestoelen; merk: Pagoda Brand): mag ook in reepjes gesneden worden

  12. Een half (½) blik Water Chestnuts (merk: Ma Ling)

  13. Twee tot drie spruitjes Bamboo Shoots (merk: Cock Brand): in schuine reepjes gesneden.

  14. Eén volle theelepel suiker

  15. Een half (½) ons Joe Ngie (muizen oortjes): ± 30 min. in water weken, schoonmaken (de knobbeltjes er van afknippen) en wassen. Als u wilt mag u het even in hete olie met knoflook bakken, maar dat is niet zo zeer nodig.

  16. Twee grote uien in grote stukken gesneden

  17. Twee bosjes kaisoi: goed wassen en schuin in stukken snijden.

  18. Een halve (½) theelepel Lucky Hope Chicken Powder

  19. Een kwart (¼) theelepel Adjee smaakpoeder

  20. Een halve (½) eetlepel Mee Chun Sesame oil

Bereiding: Het vlees (ingrediënt 1) goed wassen en in een vergiet laten uitlekken. Het vlees wordt ingelegd met ingrediënten 2, 3, 4, 5 en 6 (dus 2 t/m 6) en de fijn gesneden knoflook (ingrediënt 7). Zo u wilt kunt u twee reepjes gember erbij doen. Het vlees kunt u voor ca 5 tot 10 minuten laten intrekken. Vervolgens gaat u wat olie in de pan goed heet maken en u bakt vier tot vijf teentjes knoflook en de plat geslagen gember (ingrediënten 7 en 8) bruin in de olie. Daarna voegt u het gemarineerd vlees bij en al draaiende bakt u het gaar. Indien u wat meer saus in de tjaptjoi wilt hebben mag u een half glas kokend water bijvoegen. Vervolgens voegt u ingrediënten 9, 10, 11, 12, 13 en 14 (9 t/m 14) bij. U laat het geheel dan even verder koken, vervolgens moet u ingrediënten 15 en 16 bijvoegen en u laat alles verder koken totdat de uien halfgaar zijn geworden. Vervolgens doet u naar smaak wat Lee Kum Kee Panda Oyster Sauce bij en u voegt tevens ook ingrediënten 17, 18 em 19 bij. Het geheel al draaiend even laten doorbakken totdat de groenten gaar is geworden. Als laatst moet u ingrediënt 20 bijdoen. Zou u de saus dikker willen hebben, moet u bijna op het laatst wat opgeloste maizena (maizena opgelost in wat water) in de pan bijdoen en mee laten koken.

Geen opmerkingen: