zaterdag, november 12, 2011

Het geheugenverlies is weer goed terug

PARAMARIBO, 12 nov – Het geheugenverlies is weer goed terug. De vermogens van de krijgsraad zijn weer danig op de proeg gesteld bij de voortzetting van het strafproces rond de Decembermoorden. “Het kan zijn dat mijn geheugen me in de steek laat. Als ik moet antwoorden, blijven de woorden soms steken.” Voormalig onderofficier Ernst Gefferie (69)heeft er behoorlijk last van.
Hij was één van de drie getuigen en verdachten die gehoord moesten worden. Moesten, want dat lukte slechts gedeeltelijk. Geen van de drie verhoren is voltooid. Zoals eerder gebeurde, bleken belangrijke details vervlogen. Gefferie blijft erbij niet in het Fort Zeelandia te zijn geweest ten tijde van de executies. Getuigenverklaringen geven het tegendeel aan. Gefferie zei een dokter nodig te hebben. Die was er niet. “De bezuinigingen”, zei auditeur militair Roy Elgin.
Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van verdachte Desi Bouterse, bleek zelfs vergeten te hebben te eten. Hij gaf honger en slaap op als reden voor zijn vergeetachtigheid. Voormalig legerofficier en diplomaat Stephanus Dendoe werd niet eens verhoord. Volgens zijn advocaat was de dagvaarding laat ontvangen. Voorbereiden was niet goed mogelijk geweest. Iets meer dan een handjevol nabestaanden woonde de zitting bij. Het proces wordt voortgezet op negen december.

Geen opmerkingen: