dinsdag, februari 20, 2007

Markt voor online video in kaart gebracht

Emre Sokullu en Richard MacManus hebben op het weblog Read/Writeweb een uitgebreid overzicht geplaatst van spelers in de online video markt. Ze maken daarbij onderscheid in video sharing, intermediaries, video search, video ecommerce, video editing & creation, rich media advertising, p2p, video streaming en vodcasts.

Persoonlijk was ik vooral geinteresseerd in de spelers op het gebied van video search zoals Google Video (dat nu ook de resultaten uit YouTube laat zien), AOL Video Search, blinkx, Pixsy, Mamma, ClipBlast en TV Eyes. In Nederland kennen we op dit gebied o.a. Pczapper.tv.

Zeker naar aanleiding van de eerdere discussie over advertentiemogelijkheden in (en rondom) online video is het ook aardig om eens te kijken naar de internationale spelers op dit vlak. Google en AdBrite zijn de grootste spelers in deze markt. Andere spelers zijn o.a. aQuantive, KlipMart, PostRoller, eyeWonder, eyeBlaster, DoubleClick, adInterax (afgelopen jaar overgenomen door Yahoo!) en pointroll.

Opmerkelijk genoeg staat mijn favoriete tool om video’s te downloaden van Google Video, YouTube en al die andere videoportals niet in het overzicht.

Iemand al bezig geweest met een vergelijkbaar overzicht te maken voor de Nederlandse markt? Wellicht interessant voor Patrick om eens wat verder uit te werken?

Geen opmerkingen: