maandag, oktober 24, 2011

Goudzoeker Doodgeschoten Door Beveiligers Te Maripaston

Paramaribo - De situatie op Maripaston is gistermiddag en avond compleet uit de hand gelopen. Een goudzoeker is doodgeschoten, vier anderen raakten gewond en één zou zwaargewond zijn. Leden van een beveiligingsbedrijf, naar verluidt Mozart security, schoten op illegale goudzoekers, die weigerden te vertrekken uit een goudput.

Het resultaat was dat de ongeveer 300 man die in het goudzoekerskamp zitten, in opstand kwamen en vier winkels plunderden en in brand staken. Ook zouden drie graafmachines in vlammen zijn opgegaan. De leden van het beveiligingsbedrijf zijn uit het gebied gevlucht.
Echter hadden woedende goudzoekers de weg gebarricadeerd. Er zijn politiemannen en militairen naar het gebied gedirrigeerd, om de orde te herstellen.

Brunswijk sneert
“Ma if un feni den mang fosi den skowtu kon, w’o sutu den kiri. A sani na oorlog dja”, aldus een goudzoeker gisteravond, telefonisch tegenover de krant. “Ik had hiervoor gewaarschuwd”, reageert assembleelid Ronny Bruns- wijk. 
Reeds geruime tijd zijn hij en zijn broer Leo in polemiek met Gerold Dompig van de Commissie ordening Goud- sector (COG) over de situatie in het gebied. “Nu wil ik weten wat Dompig gaat zeggen”, sneert Brunswijk, die meent dat marrons worden doodgeschoten omdat vriendjes van mensen die zitting hebben in de commissie, worden geaccomodeerd in het gebied. 
Zijn broer Leo die ook in het gebied werkte, is volgens Brunswijk twee weken terug van daar vertrokken. Brunswijk zegt dat hij vanuit zijn verantwoordelijkheid als assembleelid probeerde Dompig te spreken over de explosieve situatie, maar voor een gesloten deur kwam te staan. “Als je gaat ordenen moet je geen belangen hebben. Dit is geen ordening als je probeert mensen weg te werken om vrienden te accommoderen. Je moet oplossingen brengen”, aldus een felle Brunswijk.

President Verrast Door Eisen Marrons En Inheemsen

President Desi Bouterse zegt dat hij de eis van de Inheemsen en Marrons niet kan verkopen aan zichzelf laat staan aan de natie. Hij zag ook niet aankomen dat de binnenlandse groepen zelfbeschikkingsrecht willen en zeggenschap over wat boven en onder de grond zit. Dit gaat te ver. 

De president zei vanmiddag op een persconferentie dat hij daarom heeft besloten het volk aan het woord te laten. De presentatie die kapitein Ricardo Lewis heeft gedaan namens de Inheemse en Marrons zal voorgelegd worden aan De Nationale Assemblee. 

Vol lof 
Bouterse zei dat hij vrijdagavond nog met de granmans heeft gesproken op Colakreek. Zij waren vol lof over de wijze waarop de regering de zaak heeft aangepakt. Er was helemaal niets te merken dat er opvattingen waren die lijnrecht tegen de visie van de regering in zou gaan, dat het grondgebied niet deelbaar is. "Als ze gezegd hadden dat ze ons aan het flessen waren, zou ik nog hebben gelachen", aldus Bouterse. 

Ook Ellen Naarendorp en Jennifer van Dijk-Silos wezen erop dat tijdens de voorbereidingsperiode de mensen niet gezegd hebben dat ze zeggenschap over de natuurlijke hulpbronnen willen hebben. Naarendorp zei dat er afzonderlijke gesprekken met alle groepen zijn gehouden. 

Teleurstelling 
Bouterse zei dat de regering zoveel werk heeft gestopt in deze kwestie. Er is zoveel voorbereiding geweest. De mensen zeiden dat ze tevreden waren over de aanpak. Hij merkte op dat de teleurstelling groot was toen de volgende dag op Colakreek kapitein Lewis namens de groepen een heel andere visie voorhield. 

De president merkte op dat de mensen in de zaal volledig achter Lewis stonden. Hij kreeg alle bijval. Bouterse vindt dat op deze manier niet omgegaan kan worden met elkaar. Hij vindt dat er gemanipuleerd is. Nu de zaak naar De Nationale Assemblee wordt verwezen, "zijn wij vijftien jaar terug". Over deze kwestie was er een spoed overleg van de coalitieleiders.(Starnieuws)

zondag, oktober 16, 2011

Afringie Soep met harde kip

Afringie Soep met harde kip

Voor 2 personen
Benodigheden :

Adjoema peper
Een halve harde kip
Cassave meel
Een halve theelepel zout
Bouillon of Maggi
Een halve uien
Een beetje olie

Zet een diepe pan op een warmte bron , gooi wat olie in het pan als het een beetje heet is .
Bak vervolgens de uien in het vet , voeg daarna het in stukken gesneden harde kip toe .
Gooi wat water bij , en voeg  zout en Bouillon toe.
Laat het geheel op een laag pitje 50 minuten doorsudderen .
Ondertussen voeg je wat water toe aan het Cassave meel, kneed het geheel tot twee ballen ongeveer de grote van een tennis bal.
Pluk vervolgens kleinere balletjes uit gelijk  de grote van een pinda nootje .

Deze balletjes strooit u al roerend door het soep heen , zorg ervoor dat ze niet aan mekaar gaan klonteren.
Laat het geheel nog 5 minuutjes doorsudderen ,voeg nog wat zout of Bouillon bij naar smaak vervolgens zet u de warmte bron uit ,laat de deksel nog een paar minuutjes op de pan blijven.

Smakelijk eten.

Steeds meer kritiek op slavernij serie NTR

Nog voordat de laatste aflevering van de televisieserie De Slavernij te zien is, komen prominente historici met kritiek. Het is zo relativerend gebracht ‘dat het lijkt alsof het wel meeviel met de slavernij.’
In een ingezonden stuk in de Volkskrant noemen Gert Oostindie (KITLV-KNAW en de universiteit Leiden), Aspha Bijnaar (NiNsee) en Alex van Stipriaan (Tropenmuseum en de Erasmus Universiteit Rotterdam) de serie te genuanceerd. “Natuurlijk is de serie geen poging het slavernijverleden van Nederland weg te moffelen of te vergoelijken. Integendeel, de serie maakt duidelijk dat het slavernijverleden bij de Nederlandse geschiedenis hoort. Maar deze boodschap wordt inderdaad nogal lichtvoetig gebracht.”
Persoonlijk betrokken
De inzenders van het stuk menen er nu wat van te zeggen, omdat de instituten waar ze aan verbonden zijn, ‘hun prestige leenden aan deze serie.’ De drie historici zeggen dat zij als adviseurs persoonlijk betrokken zijn geweest bij de opzet van de serie, maar dat de uitwerking buiten hen om ging. “Die zien ook wij nu pas op tv,” aldus de inzenders.
Terechte kritiek
Oostindie, Bijnaar en Van Stipriaan vinden het goed dat de serie er is: ‘wij horen vooral van een niet-ingewijd publiek veel positieve reacties’. Daarnaast vinden ze ook dat de heftige kritiek die deskundigen hebben geuit op de serie ‘in sommige opzichten volkomen terecht is ‘.
Teveel context
Waar de slavernijdeskundigen zich aan storen, is het geven van veel context in de serie. Te vaak is gekozen voor een relativerende toon, te weinig voor het tegengeluid, een ander perspectief, het debat, zo stellen ze. “ Natuurlijk, het sterftepercentage van Afrikanen was tijdens de overtocht naar het Caribisch gebied niet hoger dan dat van de matrozen, in Nederland hadden de armen het ook niet best, Afrikanen zelf waren de toeleveranciers van slaven aan de Europeanen, de plantages waren geenconcentratiekampen, slavernij is van alle tijden... Allemaal waar, maar het geven van zoveel context schiet vaak zijn doel voorbij, zeker als dat gemoedelijk voortkabbelend wordt verteld.”
Reactie Sandew Hira
Criticus Sandew Hira zegt noemt de actie van de drie deskundigen op zijn website IISR.nl ‘een laffe knieval met het doel het eigen straatje schoon te vegen. “Waarom eindredacteur Carla Broos zo de grond inboren, terwijl ze niets anders heeft gedaan dan de adviezen van deze mensen opvolgen? Waarom niet gewoon toegeven: de serie is uitgewerkt op basis van onze context, daar dragen wij de verantwoordelijkheid en niet Carla Broos. Dus als iemand moet worden aangesproken op die context, dan is het niet de NTR, maar wij. Als ze dat zouden hebben gezegd, dan zou ik antwoorden: “We zijn het fundamenteel met elkaar oneens, maar je schuift de verantwoordelijkheid niet op de schouder van een ander. Respect!” Maar dit is compleet moreel verval en lafheid,”aldus de reactie van Hira.


Pikin slee - In het Saramaccaanse dorp Pikin Slee is zaterdagmiddag het 'Saamaka Marronmuseum' officieel geopend. De opening gebeurde in het bijzijn van vicepresident Robert Ameerali en een groot deel van zijn ministerploeg.
Het museum, dat naast een tentoonstellingsruimte en een terras ook ruimte biedt aan onder meer een botanische tuin, is een initiatief van vijf houtbewerkers uit Pikin Slee, verenigd in de 'Stichting Totomboti'. Zij kregen vanuit Nederland dan weer steun van de 'Vereniging Steungroep Totomboti'. Met het museum willen zij ervoor zorgen dat de cultuur van de binnenlandbewoners bewaard blijft voor het nageslacht. Het is dan ook de bedoeling dat de schooljeugd binnenkort massaal op excursie komt naar het gebied, om te proeven van het leven in en de cultuur van het binnenland.




“Dit museum betekent een belangrijke toegevoegde waarde voor de wijde omgeving. Dit is nu een pracht van een plek om toeristen naartoe te brengen, maar ook om een heleboel cultuur en kennis te bewaren”, zei Ameerali na de opening aan Radio 10. De vicepresident zei verder dat de regering er alles zal aan doen om cultureel erfgoed dat zich buiten de landsgrenzen bevindt, terug naar Suriname te halen. “We zullen daarvoor alle nodige contacten leggen. Er zijn vroeger al een aantal overeenkomsten gesloten. Het ministerie van Volksontwikkeling en het Nationaal Archief werken nu een aantal nieuwe initiatieven uit.”

De officiële opening volgt na de 'soft opening', die al anderhalf jaar geleden gebeurde. De festiviteiten duren nog het hele weekend. Op het programma staan nog een sporttoernooi, een dansfeest en verschillende workshops.    (RNW)

zaterdag, oktober 15, 2011

Goudbeurs belooft gouden bergen!!

Goudbeurs belooft gouden bergen!!
Nieuws
Geschreven door Administrator
donderdag, 13 oktober 2011 22:46

Paramaribo - De kleinschalige goudsector is de grootste producent/leverancier van goud in Suriname. Zij neemt namelijk, met 17.000 kilogram goud per jaar, meer dan de helft van de 30.000 kilogram goud dat geëxporteerd wordt voor zijn rekening. Dit zou echter veel hoger kunnen als er overgestapt wordt naar kwikvrije, milieuvriendelijke methoden. Dit is de belofte die de Commissie Ordening Goudsector (COG) zal doorcommuniceren naar belanghebbenden, met name goudzoekers, die de goudbeurs zullen bezoeken. De beurs is gisteren officieel van start gegaan en loopt morgen af. Er staan alternatieven op maat ten toon voor kleine en middelgrote goudzoekers.

“Met de minimale aanpassing kan er 90 procent van het goud teruggevonden worden. Met kwik wordt er een rendement van slechts 40 procent behaald”, zei COG-voorzitter Gerold Dompig over het goedkoopste alternatief voor de kleine man die handmatig graaft naar het edelmetaal. Voor middelgrote goudzoekers ( met graafmachines, etc) kunnen de investeringen vanaf 15.000 tot 150.000 US dollar bedragen. “Voor een veel hoger rendement”, zegt Dompig. Er zijn verder enkele ministeries, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling (Nimos) en tal van particuliere bedrijven ook aanwezig op de beurs. (DWT)