woensdag, december 28, 2011

Aanmaning Suriname ivm Saamaka vonnis



Suriname heeft van de Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens een aanmaning gekregen om uitvoering te geven aan het Samaaka vonnis. Dit vonnis kreeg Suriname op 28 november 2008 tegen zich uitgesproken voor het schenden van de rechten van in stam verband levende volkeren, zoals het niet toewijzen van grondenrechten. Suriname wordt in dit nieuwe rapport de gelegenheid gegeven tot 30 maart een gedetailleerd rapportage op te sturen aan het Hof van wat tot nu toe is nagekomen uit het vonnis.

In de nota wordt Suriname ook nog opgedragen om elke drie maanden te rapporteren aan het Inter-Amerikaans Hof, gevestigd in Costa Rica. De aanmaning komt na rapportage van de Saramaccaanse gemeenschap dat de Surinaamse overheid geen stappen onderneemt het vonnis na te leven en publiekelijk heeft verklaard niet klaar te zijn om uitvoering te kunnen geven aan het vonnis. De vertegenwoordigers van de stammen hebben het Hof intussen ook gerapporteerd dat de overheid zonder de lokale gemeenschappen te kennen hun woongebieden of delen daarvan in concessie afstaat aan derden.

Vonnis
In het oorspronkelijk vonnis wordt Suriname opgedragen de grondenrechten van twaalf Saramaccaanse stammen te erkennen. Er moest een begin worden gemaakt met de demarcatie van hun gebied. Suriname is daarnaast ook nog veroordeeld voor het betalen van en som van 70.000 Amerikaanse dollars aan proceskosten. Tot een van de punten van het vonnis hoort ook nog het opzetten van en fonds voor de stammen, dat gebaseerd is op ontwikkeling, onderwijs en andere economische activiteiten. Ook de Surinaamse wetgeving moest aan het vonnis worden aangepast.

In 2002 en 2004 heeft het Hof al een verzoek gedaan aan Suriname geen terreinen die behoren tot het grondgebied van de in stamverband levende gemeenschappen, uit te geven. In 2004 werd de staat aangezegd om alle houtkapconcessies, mijnbouwexploratie en andere exploitatie van natuurlijke hulpbronnen aan te houden in gebieden die gebruikt en geoccupeerd werden door de Saramaccaners, totdat de inhoudelijke klachten in de zaak waren onderzocht.

dinsdag, december 27, 2011

Criminele Brazilianen Maken Brokopondo Onveilig



Het aantal berovingen in de decembermaand is aanzienlijk toegenomen in het district Brokopondo. Normaliter was het district veilig en vredig, maar in deze feestmaand zijn veel roofovervallen merkbaar. Dit zegt districtscommissaris Verno Pryor.

De dc vindt het bijzonder jammer dat een toename van de criminaliteit te merken is in zijn district. Er zijn heel wat aanhoudingen verricht en gebleken is dat de roofovervallers meer Brazilianen zijn. “De surveillance is opgevoerd. Er worden ook roadblocks gehouden. Ik denk dat het aan de feestmaand december ligt. Maar, dit is geen manier om aan middelen te komen om te feesten”, aldus Pryor.

Te weinig politiestations
De dc merkt op dat het district te weinig politiestations heeft. Afgelopen vrijdag vond de opening van het politiestation te Kwakoegron plaats. Nu telt het district twee politiestations. Pryor vindt dat op Brownsweg en Klaaskreek een politiebureau moet komen en langs de Afobakkaweg een hulppost. Zo kan er dan effectief opgetreden worden. Het district telt 14000 bewoners en het werk zou dan goed verdeeld zijn als op verschillende plekken de politie aanwezig is.

donderdag, december 22, 2011


De 'Braboneger' werd een hit op internet. De zwarte Surinaamse jongeman roept vanachter zijn stuurwiel in de auto pittige teksten naar een vriend die hem filmt naast hem in een andere auto. Columnachtige verhaaltjes over zaken als waarom negers niet zwemmen, niet op de wintersport gaan en over de slavernij. Veel Nederlanders vinden hem erg grappig, maar het is tegen het zere been van zwarte activisten als Roy Groenberg en Iwan Leeuwin.

Steven Brunswijk heet hij en en hij is familie van de Surinaamse oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Hij is 28 jaar en spreekt netjes Nederlands. In tegenstelling tot zijn optreden in het filmpje, want daarin haalt hij in onvervalst Tilburgs accent uit naar 'negers' en 'zwarte roetmoppen'. Bovendien blijkt de geboren Surinamer ook nog prima Sranantongo te spreken.

Op kleuterleeftijd kwam hij naar Nederland. "Ik heb sinds die tijd altijd in Tilburg gewoond en beheers de Brabantse taal nu behoorlijk." Het idee van de Braboneger is geboren tijdens zijn werk, het verkopen van alarmsystemen aan de deur. "Achter me reed ook een Surinaamse jongen. Hij vroeg me wat op te nemen in Tilburgs dialect en dat heeft hij op Facebook gezet. De rest is geschiedenis: 300.000 views." De media doken er bovenop.



Op de bodem
Groenberg en Leeuwin zijn geschokt. "Wij zijn bezig met een bewustwordingsproces. Als ik hoor dat iemand van mijn kleur dergelijke uitspraken doet dan ben ik geshockeerd", zegt Leeuwin. Bijvoorbeeld dat de Afrikaanse slaven op de bodem van de oceaan liggen omdat ze niet konden zwemmen, vindt hij stuitend: "Onze voorouders zijn met kettingen in zee gegooid, hoe ga je zwemmen?"


Brunswijk zegt dat hij geen toneel speelt en niet wil provoceren: "De Braboneger is een deel van mij. Ik zeg dingen die mensen denken. Ik doe het om mensen meer te laten lachen." Het dagelijkse nieuws is al erg genoeg en een beetje zelfspot moet kunnen. "Het is racisme", zegt Leeuwin. "Over het slavernijverleden maak je geen grappen. Dat doen we ook niet over de holocaust."

Brunswijk vindt het slavernijverleden ook gruwelijk, maar vindt het zo lang geleden, dat de nazaten van de slaven zich er niet langer aan vast moeten klampen. "Ga vooruit en maak iets van je leven." Groenberg vindt dat er genoeg over andere dingen kan worden gelachen: "Ik vind dat we flink kunnen lachen over het kapsel van Geert Wilders." Brunswijk haalt de zwarte mensen neer, vinden Groenberg en Leeuwin, ook al is hij zelf ook zwart.

Bounty
"Negers springen graag op het discrimineren. Ik heb daar geen behoefte aan, ik wil genieten van mijn leven", aldus Brunswijk. Over de bezwaren tegen het woord 'neger', zegt hij: "Mensen, drop it. Ga verder!" Hij vindt dat zijn landgenoten te moeilijk doen daarover. "Zijn werk moet niet zijn om de Afro-Nederlanders door het slijk te halen", reageert Groenberg. Brunswijk is een 'bounty', zegt Leeuwin: "Hij heeft niet in de gaten dat hij de witte man naspreekt."

Brunswijk heeft intussen als Braboneger een contract bij Pownews, een satirisch actualiteitenprogramma op de Nederlandse televisie. Hij mag daar elke week een terugblik geven op de week. (RNW)

Meer India in Den haag

'Meer India in Den Haag en meer Den Haag in India'. Dat is het motto van het werkbezoek dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen begin december bracht aan Mumbai en New Dehli. Een eerbetoon aan de Hindostanen in de stad die tien procent uitmaken van de Haagse bevolking.

De burgemeester constateert een behoefte onder de Surinaamse Hindostanen om meer te weten over de vraag: waar kom ik vandaan? Wat is mijn culturele achtergrond? "India wil bijvoorbeeld culturele 'troepen' en belangrijke artiesten naar Den Haag sturen, zo halen we de banden aan." Hij wijst ook op de vele Indiase winkels en bedrijven in Den Haag.

Burgemeester Van Aartsen en de Indiase minister Daggubati PurandeswariFoto: gemeente Den Haag
Onderwijs
De Haagse delegatie zocht samenwerking op het terrein van economie, cultuur en onderwijs. Zo reikte Van Aartsen zes studiebeursen uit deze beurzen om Indiase topstudenten deel te laten nemen aan de zomerschool van The Hague Academy for International Law in Den Haag. "Er blijkt in India behoefte aan opleidingsplaatsen, wij bieden die graag." licht de burgemeester toe. De Indiase minister van Onderwijs brengt in januari een bezoek aan Nederland en dan zullen de samenwerkingsplannen verder worden uitgewerkt. "De Haagse Hogeschool heeft er wel ideeën over." voegt de burgemeester toe.

Surinaams-Indiaas
Tijdens de reis naar Mumbai en India merkte Van Aartsen het verschil, bij voorbeeld in gerechten, tussen echt Indiaas en Surinaams-Indiaas. "Indiase ondernemers in Den Haag wezen mij op het gemis van echt Indiase restaurants in Nederland."

Spelling Suriname te oud

Suriname paste sinds 1954 nooit haar Nederlandse spellingregels aan, waardoor een intussen bijna zestig jaar oude taalwet er nog steeds de enige officiële is. Toen onder meer de Nederlandse Taalunie, waarvan Suriname sinds 2004 geassocieerd lid is, daarover aan de alarmbel trok bij minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, schrok die zich een hoedje. Niemand bleek hiervan op de hoogte.

De ontdekking kwam toevallig aan het licht toen de Stichting Cultuureducatie een jaarkalender wou opstellen met daarop alle nationale feestdagen. Om te weten welke feestdagen het land nu precies telt – president Desi Bouterse voerde in anderhalf jaar tijd vijf nieuwe vrije dagen in – werd het staatsblad van Suriname geraadpleegd. De vereniging merkte tot haar afgrijzen dat de spelling in die staatsbladen nog steeds dezelfde is als in 1954, zoals de stokoude taalwet dat voorschrijft.

“Toen Suriname in 2004 toetrad tot de Taalunie was de invoering van de nieuwste spellingregels één van de weinige vereisten. Dat heeft de vorige regering laten liggen”, vertelt Helen Chang, vertegenwoordiger van de Nederlandse Taalunie in Suriname.
Dat zorgt volgens haar wel degelijk voor problemen. “Surinaamse studenten zijn eigenlijk niet verkeerd als ze 'aktie' schrijven. En ook de overheid kan het probleemloos hebben over 'inwoners van Zuidamerika'. Wettelijk gezien is dat hier nog steeds de correcte schrijfwijze. Dat botst natuurlijk met wat de Surinamer dagelijks leest op het internet of via de media oppikt. Het stemt ook niet overeen met het vele lesmateriaal op de scholen dat wél al in de nieuwe spelling is opgesteld. Kortom, het is zonder meer verwarrend.”

Geen consequenties
Chang trok intussen samen met Benjamin Mitrasingh, de voorzitter van de Stichting Cultuureducatie, naar minister Moestadja. Hij kreeg tijdens dat bezoek symbolisch een 'Groene Boekje' overhandigd, de officiële woordenlijst van de Nederlandse Taalunie.
Volgens een persbericht reageerde Moestadja 'verrast en verbaasd' op het nieuws, én beloofde hij meteen de kwestie onder de aandacht te brengen van de volledige ministerraad. “Maar in 2015 worden de spellingregels weer vernieuwd. Hopelijk gaat het dan iets sneller, ook al zullen de wijzigingen niet zo groot zijn. Een goed gebruik van de taal is in ieders voordeel. Zo weet de gebruiker uiteindelijk waar hij aan toe is”, vervolgt Chang.

Volgens haar zal de laksheid geen gevolgen hebben voor het lidmaatschap van Suriname bij de Taalunie. Chang: “Hierover moet zelfs geen rapport naar het hoofdkantoor van de Nederlandse Taalunie in Den Haag worden gestuurd. Het is de zaak van het lidland zelf om zijn wetgeving op orde te brengen, en van niemand anders. Consequenties voor het lidmaatschap van Suriname zijn er dus niet.” (RNW)

maandag, november 28, 2011




PARAMARIBO- Een 8- jarige meisje is mogelijk het slachtoffer geworden van pedofiele handelingen van haar leerkracht, de Nederlandse P. Ouders van enkele kinderen op de school hebben vaker aan de bel getrokken, maar de schoolleiding greep niet in. Het gedrag van de ouders werd zelfs bestempeld als opruiend. Toen ze naar de politie stapten voor een onderzoek nam meneer P de wijk naar Nederland.
In het ochtendblad de Ware Tijd staat een uitgebreid verhaal over deze kwestie. De ouders van het meisje hebben alles gedaan om de vertrekkende P tegen te houden maar niets heeft mogen baten. P gaf drie jaar les op de school De Cederboom.
Al heel vroeg kwamen er klachten over het gedrag van de leerkracht die ervan hield om kinderen tikjes op de bil te geven. De schoolleiding greep maar niet in omdat er een tekort aan leerkrachten was en ook vond ze dat de ouders bezig waren de school een slechte naam te geven. Lilian Ferrier, psychologe en kinderactivist, is des duivels dat de dader de wijk naar Nederland heeft genomen. Ze vraagt zich af of niet alle scholen onder de Surinaamse wetgeving vallen.

zaterdag, november 12, 2011

Het geheugenverlies is weer goed terug

PARAMARIBO, 12 nov – Het geheugenverlies is weer goed terug. De vermogens van de krijgsraad zijn weer danig op de proeg gesteld bij de voortzetting van het strafproces rond de Decembermoorden. “Het kan zijn dat mijn geheugen me in de steek laat. Als ik moet antwoorden, blijven de woorden soms steken.” Voormalig onderofficier Ernst Gefferie (69)heeft er behoorlijk last van.
Hij was één van de drie getuigen en verdachten die gehoord moesten worden. Moesten, want dat lukte slechts gedeeltelijk. Geen van de drie verhoren is voltooid. Zoals eerder gebeurde, bleken belangrijke details vervlogen. Gefferie blijft erbij niet in het Fort Zeelandia te zijn geweest ten tijde van de executies. Getuigenverklaringen geven het tegendeel aan. Gefferie zei een dokter nodig te hebben. Die was er niet. “De bezuinigingen”, zei auditeur militair Roy Elgin.
Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van verdachte Desi Bouterse, bleek zelfs vergeten te hebben te eten. Hij gaf honger en slaap op als reden voor zijn vergeetachtigheid. Voormalig legerofficier en diplomaat Stephanus Dendoe werd niet eens verhoord. Volgens zijn advocaat was de dagvaarding laat ontvangen. Voorbereiden was niet goed mogelijk geweest. Iets meer dan een handjevol nabestaanden woonde de zitting bij. Het proces wordt voortgezet op negen december.

Suriname naar huis gestuurd door El Salvador


De nationale voetbalselectie van Suriname is uitgeschakeld voor het WK 2014. Vanavond werd met 1-3 verloren van El Salvador in het André Kamperveen stadion. In een zeer slecht gevuld stadion (foto: enkele minuten voor de wedstrijd) waren de Midden-Amerikanen te sterk. De wedstrijd kenmerkte zich wederom door slecht verdedigen, weinig kansen kunnen creëren en onnodig balverlies. Een overwinning was nodig om volgende week dinsdag in de uitwedstrijd nog kans te maken op de volgende ronde.

Doelman Obrendo Huiswoud van Suriname mag zich de beste man aan Surinaamse zijde van het duel noemen. Mede door zijn optreden is de score niet hoger uitgevallen.

In de eerste helft werd maar eenmaal gescoord. In de 22ste minuut viel de 0-1 binnen na een hoekschop. Doelpuntenmaker was Mark Blanco die ook de tweede treffer in de tweede helft op zich nam. Na doorzetten in 58ste minuut kon hij de bal van dichtbij in het doel werken. Een Surinaamse verdediger die zich voor de bal wierp, kon de 0-2 niet voorkomen.

Pas in de 77ste minuut vergrote Ramon Sanchez de voorsprong voor 'La Selecta'. Na een voorzet vanaf de linker flank, kon Sanchez geheel vrij het strafschopgebied binnenlopen en de 0-3 binnen schieten. Huiswoud was kansloos. Evani Esperance scoorde in de 81ste minuut de eretreffer voor Natio. In een druk strafschopgebied kreeg Esperance de bal en schoot vanaf rechts in de verre hoek.

maandag, oktober 24, 2011

Goudzoeker Doodgeschoten Door Beveiligers Te Maripaston

Paramaribo - De situatie op Maripaston is gistermiddag en avond compleet uit de hand gelopen. Een goudzoeker is doodgeschoten, vier anderen raakten gewond en één zou zwaargewond zijn. Leden van een beveiligingsbedrijf, naar verluidt Mozart security, schoten op illegale goudzoekers, die weigerden te vertrekken uit een goudput.

Het resultaat was dat de ongeveer 300 man die in het goudzoekerskamp zitten, in opstand kwamen en vier winkels plunderden en in brand staken. Ook zouden drie graafmachines in vlammen zijn opgegaan. De leden van het beveiligingsbedrijf zijn uit het gebied gevlucht.
Echter hadden woedende goudzoekers de weg gebarricadeerd. Er zijn politiemannen en militairen naar het gebied gedirrigeerd, om de orde te herstellen.

Brunswijk sneert
“Ma if un feni den mang fosi den skowtu kon, w’o sutu den kiri. A sani na oorlog dja”, aldus een goudzoeker gisteravond, telefonisch tegenover de krant. “Ik had hiervoor gewaarschuwd”, reageert assembleelid Ronny Bruns- wijk. 
Reeds geruime tijd zijn hij en zijn broer Leo in polemiek met Gerold Dompig van de Commissie ordening Goud- sector (COG) over de situatie in het gebied. “Nu wil ik weten wat Dompig gaat zeggen”, sneert Brunswijk, die meent dat marrons worden doodgeschoten omdat vriendjes van mensen die zitting hebben in de commissie, worden geaccomodeerd in het gebied. 
Zijn broer Leo die ook in het gebied werkte, is volgens Brunswijk twee weken terug van daar vertrokken. Brunswijk zegt dat hij vanuit zijn verantwoordelijkheid als assembleelid probeerde Dompig te spreken over de explosieve situatie, maar voor een gesloten deur kwam te staan. “Als je gaat ordenen moet je geen belangen hebben. Dit is geen ordening als je probeert mensen weg te werken om vrienden te accommoderen. Je moet oplossingen brengen”, aldus een felle Brunswijk.

President Verrast Door Eisen Marrons En Inheemsen

President Desi Bouterse zegt dat hij de eis van de Inheemsen en Marrons niet kan verkopen aan zichzelf laat staan aan de natie. Hij zag ook niet aankomen dat de binnenlandse groepen zelfbeschikkingsrecht willen en zeggenschap over wat boven en onder de grond zit. Dit gaat te ver. 

De president zei vanmiddag op een persconferentie dat hij daarom heeft besloten het volk aan het woord te laten. De presentatie die kapitein Ricardo Lewis heeft gedaan namens de Inheemse en Marrons zal voorgelegd worden aan De Nationale Assemblee. 

Vol lof 
Bouterse zei dat hij vrijdagavond nog met de granmans heeft gesproken op Colakreek. Zij waren vol lof over de wijze waarop de regering de zaak heeft aangepakt. Er was helemaal niets te merken dat er opvattingen waren die lijnrecht tegen de visie van de regering in zou gaan, dat het grondgebied niet deelbaar is. "Als ze gezegd hadden dat ze ons aan het flessen waren, zou ik nog hebben gelachen", aldus Bouterse. 

Ook Ellen Naarendorp en Jennifer van Dijk-Silos wezen erop dat tijdens de voorbereidingsperiode de mensen niet gezegd hebben dat ze zeggenschap over de natuurlijke hulpbronnen willen hebben. Naarendorp zei dat er afzonderlijke gesprekken met alle groepen zijn gehouden. 

Teleurstelling 
Bouterse zei dat de regering zoveel werk heeft gestopt in deze kwestie. Er is zoveel voorbereiding geweest. De mensen zeiden dat ze tevreden waren over de aanpak. Hij merkte op dat de teleurstelling groot was toen de volgende dag op Colakreek kapitein Lewis namens de groepen een heel andere visie voorhield. 

De president merkte op dat de mensen in de zaal volledig achter Lewis stonden. Hij kreeg alle bijval. Bouterse vindt dat op deze manier niet omgegaan kan worden met elkaar. Hij vindt dat er gemanipuleerd is. Nu de zaak naar De Nationale Assemblee wordt verwezen, "zijn wij vijftien jaar terug". Over deze kwestie was er een spoed overleg van de coalitieleiders.(Starnieuws)

zondag, oktober 16, 2011

Afringie Soep met harde kip

Afringie Soep met harde kip

Voor 2 personen
Benodigheden :

Adjoema peper
Een halve harde kip
Cassave meel
Een halve theelepel zout
Bouillon of Maggi
Een halve uien
Een beetje olie

Zet een diepe pan op een warmte bron , gooi wat olie in het pan als het een beetje heet is .
Bak vervolgens de uien in het vet , voeg daarna het in stukken gesneden harde kip toe .
Gooi wat water bij , en voeg  zout en Bouillon toe.
Laat het geheel op een laag pitje 50 minuten doorsudderen .
Ondertussen voeg je wat water toe aan het Cassave meel, kneed het geheel tot twee ballen ongeveer de grote van een tennis bal.
Pluk vervolgens kleinere balletjes uit gelijk  de grote van een pinda nootje .

Deze balletjes strooit u al roerend door het soep heen , zorg ervoor dat ze niet aan mekaar gaan klonteren.
Laat het geheel nog 5 minuutjes doorsudderen ,voeg nog wat zout of Bouillon bij naar smaak vervolgens zet u de warmte bron uit ,laat de deksel nog een paar minuutjes op de pan blijven.

Smakelijk eten.

Steeds meer kritiek op slavernij serie NTR

Nog voordat de laatste aflevering van de televisieserie De Slavernij te zien is, komen prominente historici met kritiek. Het is zo relativerend gebracht ‘dat het lijkt alsof het wel meeviel met de slavernij.’
In een ingezonden stuk in de Volkskrant noemen Gert Oostindie (KITLV-KNAW en de universiteit Leiden), Aspha Bijnaar (NiNsee) en Alex van Stipriaan (Tropenmuseum en de Erasmus Universiteit Rotterdam) de serie te genuanceerd. “Natuurlijk is de serie geen poging het slavernijverleden van Nederland weg te moffelen of te vergoelijken. Integendeel, de serie maakt duidelijk dat het slavernijverleden bij de Nederlandse geschiedenis hoort. Maar deze boodschap wordt inderdaad nogal lichtvoetig gebracht.”
Persoonlijk betrokken
De inzenders van het stuk menen er nu wat van te zeggen, omdat de instituten waar ze aan verbonden zijn, ‘hun prestige leenden aan deze serie.’ De drie historici zeggen dat zij als adviseurs persoonlijk betrokken zijn geweest bij de opzet van de serie, maar dat de uitwerking buiten hen om ging. “Die zien ook wij nu pas op tv,” aldus de inzenders.
Terechte kritiek
Oostindie, Bijnaar en Van Stipriaan vinden het goed dat de serie er is: ‘wij horen vooral van een niet-ingewijd publiek veel positieve reacties’. Daarnaast vinden ze ook dat de heftige kritiek die deskundigen hebben geuit op de serie ‘in sommige opzichten volkomen terecht is ‘.
Teveel context
Waar de slavernijdeskundigen zich aan storen, is het geven van veel context in de serie. Te vaak is gekozen voor een relativerende toon, te weinig voor het tegengeluid, een ander perspectief, het debat, zo stellen ze. “ Natuurlijk, het sterftepercentage van Afrikanen was tijdens de overtocht naar het Caribisch gebied niet hoger dan dat van de matrozen, in Nederland hadden de armen het ook niet best, Afrikanen zelf waren de toeleveranciers van slaven aan de Europeanen, de plantages waren geenconcentratiekampen, slavernij is van alle tijden... Allemaal waar, maar het geven van zoveel context schiet vaak zijn doel voorbij, zeker als dat gemoedelijk voortkabbelend wordt verteld.”
Reactie Sandew Hira
Criticus Sandew Hira zegt noemt de actie van de drie deskundigen op zijn website IISR.nl ‘een laffe knieval met het doel het eigen straatje schoon te vegen. “Waarom eindredacteur Carla Broos zo de grond inboren, terwijl ze niets anders heeft gedaan dan de adviezen van deze mensen opvolgen? Waarom niet gewoon toegeven: de serie is uitgewerkt op basis van onze context, daar dragen wij de verantwoordelijkheid en niet Carla Broos. Dus als iemand moet worden aangesproken op die context, dan is het niet de NTR, maar wij. Als ze dat zouden hebben gezegd, dan zou ik antwoorden: “We zijn het fundamenteel met elkaar oneens, maar je schuift de verantwoordelijkheid niet op de schouder van een ander. Respect!” Maar dit is compleet moreel verval en lafheid,”aldus de reactie van Hira.


Pikin slee - In het Saramaccaanse dorp Pikin Slee is zaterdagmiddag het 'Saamaka Marronmuseum' officieel geopend. De opening gebeurde in het bijzijn van vicepresident Robert Ameerali en een groot deel van zijn ministerploeg.
Het museum, dat naast een tentoonstellingsruimte en een terras ook ruimte biedt aan onder meer een botanische tuin, is een initiatief van vijf houtbewerkers uit Pikin Slee, verenigd in de 'Stichting Totomboti'. Zij kregen vanuit Nederland dan weer steun van de 'Vereniging Steungroep Totomboti'. Met het museum willen zij ervoor zorgen dat de cultuur van de binnenlandbewoners bewaard blijft voor het nageslacht. Het is dan ook de bedoeling dat de schooljeugd binnenkort massaal op excursie komt naar het gebied, om te proeven van het leven in en de cultuur van het binnenland.




“Dit museum betekent een belangrijke toegevoegde waarde voor de wijde omgeving. Dit is nu een pracht van een plek om toeristen naartoe te brengen, maar ook om een heleboel cultuur en kennis te bewaren”, zei Ameerali na de opening aan Radio 10. De vicepresident zei verder dat de regering er alles zal aan doen om cultureel erfgoed dat zich buiten de landsgrenzen bevindt, terug naar Suriname te halen. “We zullen daarvoor alle nodige contacten leggen. Er zijn vroeger al een aantal overeenkomsten gesloten. Het ministerie van Volksontwikkeling en het Nationaal Archief werken nu een aantal nieuwe initiatieven uit.”

De officiële opening volgt na de 'soft opening', die al anderhalf jaar geleden gebeurde. De festiviteiten duren nog het hele weekend. Op het programma staan nog een sporttoernooi, een dansfeest en verschillende workshops.    (RNW)

zaterdag, oktober 15, 2011

Goudbeurs belooft gouden bergen!!

Goudbeurs belooft gouden bergen!!
Nieuws
Geschreven door Administrator
donderdag, 13 oktober 2011 22:46

Paramaribo - De kleinschalige goudsector is de grootste producent/leverancier van goud in Suriname. Zij neemt namelijk, met 17.000 kilogram goud per jaar, meer dan de helft van de 30.000 kilogram goud dat geëxporteerd wordt voor zijn rekening. Dit zou echter veel hoger kunnen als er overgestapt wordt naar kwikvrije, milieuvriendelijke methoden. Dit is de belofte die de Commissie Ordening Goudsector (COG) zal doorcommuniceren naar belanghebbenden, met name goudzoekers, die de goudbeurs zullen bezoeken. De beurs is gisteren officieel van start gegaan en loopt morgen af. Er staan alternatieven op maat ten toon voor kleine en middelgrote goudzoekers.

“Met de minimale aanpassing kan er 90 procent van het goud teruggevonden worden. Met kwik wordt er een rendement van slechts 40 procent behaald”, zei COG-voorzitter Gerold Dompig over het goedkoopste alternatief voor de kleine man die handmatig graaft naar het edelmetaal. Voor middelgrote goudzoekers ( met graafmachines, etc) kunnen de investeringen vanaf 15.000 tot 150.000 US dollar bedragen. “Voor een veel hoger rendement”, zegt Dompig. Er zijn verder enkele ministeries, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling (Nimos) en tal van particuliere bedrijven ook aanwezig op de beurs. (DWT)

zondag, augustus 07, 2011

Een op de tien kinderen in Suriname slachtoffer fysiek geweld

Een op de tien kinderen in Suriname ondervindt fysiek geweld dat door een gezinslid is gepleegd. Onnodig worden kinderen geplaatst in weeshuizen, waarbinnen het risico groter is op discriminatie, onvoldoende zorg, geweld, misbruik en uitbuiting. Bij HIV hebben jongeren tussen de 25 en 29 jaar het hoogste aantal nieuwe HIV infecties in 2008,vooral bij het vrouwelijk geslacht. Vanuit dit oogpunt is het geven van voorlichting op scholen een grote prioriteit, evenals het geven van voorlichting aan jongeren die niet meer naar school gaan. Dit blijkt uit het rapport dat op 4 augustus jongstleden in Suriname gepresenteerd is. Dit rapport geeft de huidige update over de voortgang die geboekt is met betrekking tot het nakomen van de kinderrechten in Suriname. Wat betreft het onderwijs wordt in het verslag de nadruk gelegd op de geografische verschillen. Vooral bij kinderen uit het binnenland is het onderwijs aldaar slecht te noemen, waardoor de Multi Development Goals(MGD2) moeilijk gehaald kunnen worden. Om een betere bescherming aan kinderen te geven en om deze problemen aan te kaarten, is een wetgeving opgesteld die op goedkeuring wacht van DNA. Met betrekking tot het recht van kinderen tot participatie, is een positieve ontwikkeling gemaakt door de wet hoorrecht goed te keuren. Het hebben van respect voor de kijk van kinderen wordt steeds meer gepromoot door Early Childhood Development (ECD) standaarden. Ook hebben kinderen en jongeren een stem in de politiek gekregen met de oprichting van het Nationaal Jeugd Parlement. In het rapport zijn er een aantal successen in de gezondheidssector geboekt, zoals de nieuwe nationale protocollen voor de Preventie van HIV transmissie van Moeder op Kind, een landelijk programma voor kinderen van onder de 5 jaar, waaronder immunisatie en een preventief malariaprogramma. Tegelijkertijd wordt het land uitgedaagd door een stijging van de niet-overdraagbare ziekten en het gebruik van alcohol en tabak onder de jeugd. Ingrid Bouterse- Waldring, presidentsvrouwe, gaf in haar openingstoespraak aan, dat het waarborgen van de rechten van de Surinaamse kinderen van belang is. Suleiman Braimoh, UNICEF vertegenwoordiger, benadrukte dat de rol van het rapport in het bereiken van de MDG’s belangrijk is voor de vooruitgang van de fundamentele rechten van het kind in Suriname, dat UNICEF en andere ontwikkelingspartners van Suriname in staat zal stellen, de steun aan de overheid te geven met betrekking tot het beleid en systematische acties om de MDG’s te bereiken voor 2015. Bij het schrijven van het rapport hebben de regering, VN-organisaties, de ontwikkelingspartners en het maatschappelijk middenveld er aan gewerkt. Ook werden de opvattingen van meisjes, jongens en vrouwen in het verslag weergegeven. Het rapport is in het kader van de millennium doelstellingen de zogeheten Milliennium Development Goals (MDG’s) , de conventie van kinderrechten(CRC0 en het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen, opgesteld. De presentatie die als naam droeg Situatie Analyse van de rechten van kinderen in Suriname 2010 (SitAn), lag in handen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken(BuZa) en het VN- Kinderfonds UNICEF.

Voormalige Youth Officer vast wegens drugs

Klebert Drenthe, voormalige Youth Officer, is samen met diens broer Shamile Drenthe onlangs op Franse territoria aangehouden wegens drugssmokkel. Shamile werd al in Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana, gearresteerd. Het bleek daar, dat de jonge man zo een zestigtal cocaïnebolletjes ingeslikt had. Door de rechtbank in Cayenne kreeg Shamile een gevangenisstraf van vier jaar, omdat hij niet had mee gewerkt aan het onderzoek van de politie aldaar. Indien hij dat wel had gedaan, zou hij een gevangenisstraf van slechts twee jaar riskeren. In Frans-Guyana stapte de voormalige Youth Officer na de aanhouding van zijn broer toch in een vliegtuig richting Frankrijk. Daar aangekomen werd Klebert op de luchthaven in Parijs aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Er is nog geen informatie bekend of hij werkelijk dit strafbare feit begaan heeft. Het vermoeden bestaat wel, dat beide broers de intentie hadden om via Frankrijk de doorreis naar Nederland te maken. Klebert Drenthe is alom bekend bij de jeugd. Hij is namelijk behalve Youth Officer, ook kandidaat geweest bij de onlangs gehouden verkiezingen voor Caricom-jeugdambassadeur. Ook is hij de manager van The New System Brassband, die jaren geleden in verband was gebracht met een drugszaak. Drenthe kwam twee jaar geleden ook al in het nieuws, toen een beveiliger van Brotherhood Security hem in zijn rug en kaak schoot, dit na een woordenwisseling bij pompstation ‘On The Run’. Verder is hij de organisator van het jaarlijks terugkerend contest Misi Keti Koti.

DNA en regering schuiven behandeling Advocatenwet even uit

De Nationale Assemblée (DNA) en de regering hebben besloten de verdere behandeling van de Advocatenwet even uit te stellen. In oktober moet de nieuwe wet een feit zijn. Tijdens de behandeling afgelopen donderdag is gebleken, dat zowel het parlement als de regering goede stellingen naar voren heeft gebracht. Dit maakt, dat het parlement een integrale benadering moet toepassen. Een aantal parlementariërs heeft heel wat vraagtekens geplaatst achter de voorgestelde wetswijzigingen. Chandrikapersad Santokhi (NF/VHP) vroeg aan justitieminister Martin Misiedjan wat zijn visie is om preventief toezicht op advocaten uit te breiden door middel van wetgeving en/of richtlijnen van de minister, de Orde van Advocaten of het Hof van Justitie. Santokhi vindt niet alleen repressief toezicht van belang. Het preventieve element is belangrijk om vroegtijdige overtreding te voorkómen of aan het licht te brengen. Het beroep van advocaat is een vrij beroep en moet gereguleerd worden. De Advocatenwet is in 2004 aangenomen door het parlement en daarna werden er knelpunten gesignaleerd. In oktober aanstaande moet Misiedjan een aantal zaken verduidelijken. Santokhi wil weten hoe het staat met de verplichte opleiding van advocaten. Ook moet er duidelijk gesteld worden of er klachten zijn ingediend tegen advocaten. Er zijn ongeveer 150 pleitbezorgers actief en het is van belang te kijken naar de kwaliteit en integriteit van de groep. Santokhi noemde enkele gevallen, waar zaken niet goed gaan zoals advocaten, die op de zitting verschijnen of voorschotten aannemen en niets doen voor de cliënt. Ook zijn er weinig pleitbezorgers, die zaken in het kader van kosteloze rechtsbijstand aan nemen. Santokhi is voorts de mening toegedaan, dat advocaten ondanks een hoog honorarium in vreemde valuta, geen zaken van onderwereldfiguren dienen aan te nemen. Hij vroeg zich af of deze pleitbezorgers de hoge bedragen niet aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) moeten doorgeven. Het Tuchtcollege werkt niet, terwijl er veel klachten in de gemeenschap zijn over het functioneren van advocaten, die dreigen te ontsporen. De volksvertegenwoordiger wil weten hoe de controle hierop geschiedt.

Inbraak in woning Defares na veelbesproken storting bij de Hakrinbank

In de woning van SPA-topper John Defares is ingebroken en vermoedelijk alleen gezocht naar geld. Defares is uitlandig en kreeg de informatie van zijn zoon, die thuis kwam en de inbraak ontdekte. Vanmorgen waren leden van het recherchéteam al vroeg bij het huis van de directeur van de N.V. Havenbeheer. Er is een bedrag van SRD 1000 en een gouden ketting meegenomen. Het alarmsysteem werd uitgeschakeld. Defares kon niet bereikt worden voor een commentaar. De nieuwssite Starnieuws meldt, dat Defares DNA-lid Rabin Parmessar de schuld geeft van de inbraak. Parmessar zou kort geleden in het parlement enige bescheiden aan DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben overhandigd met betrekking tot een financiële transactie van US$.100.000 bij de Hakrinbank. Parmessar noemde geen naam, maar al spoedig lekte het nieuws naar buiten, dat het om John Defares ging. De storting werd het vorig jaar gedaan onder de noemer ’sparen’. Parmessar gaf ook niet te kennen of het in dit geval om een ongebruikelijke transactie ging, maar liet het over aan het oordeel van justitie. Minister Martin Misiedjan, die op dat moment ook in het parlement was, zei vanuit zijn bevoegdheid niets te kunnen doen. Hij zou in zijn regulier overleg met de procureur-generaal de zaak wel bespreken. Defares is gebelgd en zegt, dat hij meerdere waardevolle spullen in huis heeft, die zijn meegenomen. De inbrekers hebben het op geld gemunt, zegt hij. De ex-minister zegt aan het geld te zijn gekomen na jarenlang ervoor gespaard te hebben. Dit bedrag had hij eerst in een kluis en hij besloot het op de bank te storten. Defares denkt, dat de handeling van Parmessar de indruk heeft gewekt, dat hij over veel geld beschikt en dit mogelijk een uitnodiging is geweest voor de inbrekers.

donderdag, juni 30, 2011

Suriname,s most wanted opgepakt.

De 'most wanted' criminelen Poeran Gopi (32) en Ricky Sardjoe (33) zijn dinsdagavond in Nickerie zwaar gewond geraakt bij een actie van een speciale eenheid. Een man is dodelijk geraakt. De politie van Nickerie bleek niet op de hoogte te zijn van deze actie. Formeel kreeg de Centrale Meldkamer iets voor elf uur 's avonds te horen dat er een vechtpartij gaande was aan de Fredericiweg in Nickerie. Na middernacht was de melding dat het ging om een actie van de Counter Terrorism Unit (CTU). Om tien voor 1 vannacht bleek dat het om een optreden zou gaan van militairen en politie. Kwam uit Guyana Naarden zegt dat volgens het voorlopig onderzoek de bende vanuit Guyana naar Nickerie is gekomen. De groep was op weg naar Paramaribo. De auto stopte bij een supermarkt, niet wetende dat de speciale eenheid bezig was de mannen te achtervolgen. Van de vier personen gaf eentje zich over en de drie anderen probeerden te vluchten. De achtervolging werd ingezet en er is gericht geschoten op de wagen, die tegen een schutting belandde. Een van de inzittenden liet ter plekke het leven. Poeran Gopi en Sardjoe zijn zwaar gewond afgevoerd naar het L. Streekziekenhuis Nickerie. In het voertuig is een geladen wapen aangetroffen. Intussen is een rechercheteam en de Forensische Opsporings Dienst in Nickerie voor nader onderzoek. Achtergrond Poeran Gopi is geboren op 26 januari 1978 in Guyana. Hij woonde aan de Verlengde Hoogestraat no 4. Ricky Sardjoe is geboren op 13 december 1979 en woonde aan Groenhartweg no 2 of Verlengde Hoogestraat no 4. Deze verdachten zijn leiders van de bende 'Poeran'. Zij hebben verschillende roofovervallen gepleegd en zijn vuurwapengevaarlijk. Volgens twee ooggetuigen zijn deze verdachten eerder gesignaleerd in het Surivillage project. Zij waren gewapend met vuistvuurwapens en waren vergezeld door een derde manspersoon. Voordat zij gesignaleerd werden, bleken ze kort daarvoor in twee woningen in het Zusterproject te hebben ingebroken. De inbraak werd gepleegd door drie mannen. Na de inbraak hebben zij op de politie geschoten, die ter plekke was gearriveerd.

dinsdag, juni 28, 2011

Chandrikapersad Santokhi voorzitter VHP

Chandrikapersad Santokhi is de lijsttrekker geworden van de 'consensuslijst' van het VHP-hoofdbestuur. Er is een tweede lijst ingediend, die Bholanath Narain heeft als kandidaat-voorzitter. Beide lijsten zijn net ingeleverd op het secretariaat van de VHP, aan de Jagernath Lachmonstraat. Radjkoemar Randjietsingh die al die tijd als kandidaat-voorzitter voorkwam op de 'consensuslijst', is nu ondervoorzitter. De overige ondervoorzitters op deze lijst zijn: Mahinder Rathipal, Soeshiel Oemar, Glenn Oehlers. Secretaris is Ganeshkoemar Kandhai en penningmeester Radjen Pahladsingh. Op de lijst van Narain, de Venieuwingsbeweging, zijn als ondervoorzitters opgebracht: Dew Sharman, Nancy Bandhoe, Liakat Mahawathkhan en Vijay Chotkhan. Als secretaris staat op de lijst Samseerali Sheikh Alibaks. Penningmeesterskandidaat is Edmund Kasimbeg.

maandag, juni 27, 2011

Suriprofs willen Suriname naar WK loodsen

Surinaamse voetballers in het buitenland willen graag voor Suriname kunnen spelen. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal Suriprofs. Maceo Rigters (Blackburn Rovers), Rodney Ubbergen (Telstar), Gregory Nelson (CSKA Sofia) en Mitchell Piqué (ADO Den Haag) zouden het een eer vinden om voor het land uit te komen waar hun roots liggen. "Het zou leuk zijn om op die manier iets voor Suriname te kunnen doen", zegt Ubbergen. Hij wijst op de toenmalige Nederlandse Antillen, die Antilliaanse spelers uit Nederland opstelde. "Ik denk dat als wij hetzelfde doen we veel verder gaan komen." Nelson en Piqué merken op dat hun familie 'erg trots' zou zijn. Nelson is ervan overtuigd dat Suriname een groot voetballand zou kunnen worden. "Ik denk dat we het met de inbreng van een paar Suriprofs behoorlijk ver kunnen schoppen. Hopelijk zelfs tot een WK en ik weet zeker dat dat we daarmee heel Suriname trots zouden maken." Ook Emilio Limon van de Surinaamse club SV Robinhood ziet de Suriprofs graag voor zijn land uitkomen. "Ik zou het zeer op prijs stellen als de profvoetballers onze nationale selectie komen versterken."

zaterdag, juni 25, 2011

VHPers hebben de staat voor miljoenen benadeeld bij het ministerie van OW

In de periode januari 2010 tot en met het aftreden van het vorige kabinet Venetiaan/Sardjoe zijn door de overheid ruim 200 voertuigen verkocht tegen weggeefprijzen. Gisteravond werd hiervan melding gemaakt door parlementariër Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) in De Nationale Assemblee. Hij zegt dat de verkoop riekt naar corruptie en bevoorrechting van politieke personen. Vishnudatt is voorzitter van de vaste commissie van het ministerie van Openbare Werken, van waaruit de voertuigen zijn doorverkocht. Hij somt uit bewijsmateriaal van de verkoop een aantal voertuigen en de bedragen op waarvoor die zijn doorverkocht. In sommige gevallen gaat het om wat Vishnudatt noemt “belachelijke prijzen”, van SRD 100 tot SRD 300 voor een auto. Justitieel onderzoek nodig Bij het openbaar maken van de gegevens uit deze verkoop was het stil in het parlement. Vishnudatt en fractievoorzitter Ricardo Panka hebben terstond gevraagd om een justitieel onderzoek. Dat onderzoek moet aantonen of de voertuigen daadwerkelijk in een zodanige staat waren, waardoor zij tegen weggeefprijzen doorverkocht konden worden. De voertuigen stonden verzameld op de openbare werkplaats van OW als te zijn ‘karkassen en defect’. Panka die hieraan twijfelt, zegt dat er voor sommige voertuigen taxaties zijn opgemaakt waar de waarde veel lager werd vastgesteld. Er zijn voertuigen doorverkocht die defect waren, maar bij sommige auto’s ontbrak slechts een accu of wiper. Opmerkelijk vindt Panka het dat in de meeste gevallen er geen openbare inschrijving is gehouden, maar de verkoop werd toegewezen. Uit de documenten blijkt dat aan één persoon twaalf voertuigen, zwaar materieel en gereedschap is doorverkocht. In deze partij zitten onder andere een pick-up, een Mercedes Benz tankwagen, een hyster, zaagmachine, waterpompen en een grader. De twaalf items zijn 'weggeven' voor SRD 10.700. Bij dit document waarvan Starnieuws een kopie van heeft, staat wel aangegeven dat er op 14 mei 2010 een openbare inschrijving is gehouden en de bewuste koper in aanmerking is gekomen hiervoor. Vishnudatt heeft bij de onthullingen aangegeven dat op het ministerie van Openbare Werken topambtenaren ook laptops in bruikleen hebben gekregen. Hij noemde uit de documenten het geval waarbij in augustus 2010 aan een toenmalige onderdirecteur van OW drie laptops zijn gegeven. “De bewuste meneer is nu parlementariër”, zei Vishnudatt, doelende op Asiskumar Gajadien van de VHP.

maandag, juni 20, 2011

Surinaamse rijstboeren keren staat de rug toe

20 Jun, 06:00 Landbouwers kopen hun kunstmest bij Atcar Chemicals, omdat het bedrijf US$ 40 per ton goedkoper is dan de kunstmest van de staat. Per ton vraagt het bedrijf US$ 600. Rijstmagnaat Imro Manglie heeft samen met parlementariër Rashied Doekhie uit de Petro Caribe Deal uit Venezuela kunstmest geïmporteerd. Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padie Producten 2011, zegt aan Starnieuws dat hij zijn ruim 800 leden via de media heeft opgeroepen om hun kunstmest voordeel te halen. “Het is mijn taak als voorzitter om mijn leden hierop te attenderen. Veel boeren hebben hun bestelling al geplaatst en anderen hebben hun eerste voorraad al aangeschaft. Per ton kunnen de landbouwers ongeveer SRD 160 besparen. De boeren hadden gerekend op een prijs van US$ 475 per ton. Dit was uitgebreid met ons besproken door Badresein Sital. Ook de LVV-minister Hendrik Setrowidjojo had dit bevestigd”, zegt Rampadarath. Ram Prithipalsingh heeft zestien hectare ingezaaid. “Ik heb vier ton kunstmest zaterdag gekocht bij Atcar Chemicals. Ik heb alvast mijn eerste bestelling opgehaald en moet nog meer kopen. Ik zal wachten tot de andere lading binnenkomt. We zijn belazerd door de overheid. We hadden gerekend op een prijs van US$ 475 en ineens werd het bedrag US$ 640”, aldus Prithipalsingh. Rijstgigant Leakat Mahawathkhan zegt dat hij 100 ton kunstmest heeft gekocht bij Atcar Chemicals en nog eens 100 ton heeft besteld. Hij vindt dat het boerenvolk voor de gek is gehouden door de overheid. Daarnaast vindt Mahawathkhan het belachelijk dat de boot, waarin de kunstmest was vervoerd, geen Surinaamse vlag had. Integendeel wapperden er twee vlaggen, één van de Manglie en één van de NDP. Mahawathkhan vraagt zich af hoe de staat veel duurder is dan een ondernemer. De Petro Caribe deal is een country to country deal en moest integendeel heel erg voordelig uitvallen, vindt de rijstmagnaat. Doekhie legde op een bijeenkomst met president Desi Bouterse woensdagavond in Nickerie uit dat de wereldmarktprijzen veranderen. Hij kan er niks aan doen als de kunstmest ineens duurder uitgevallen is. Hij voorspelde al dat een andere importeur die kunstmest in voorraad had, goedkoper zou zijn. “Maar wij kunnen garanderen dat er geen schaarste aan ureum zal ontstaan, dat is het belangrijkste”, aldus Doekhie. Mahawathkhan trapt niet in dit verhaal.

zondag, juni 19, 2011

Buitenlander wil Suriname schoonmaken

UTRECHT/PARAMARIBO- De 49- jarige Nederlander R. Verbruggen heeft zich voorgenomen een particulier project op te starten waarmee beoogd wordt Suriname schoon te maken. De focus is vooral gelegd op het netjes maken en onderhouden van groot Paramaribo. De initiatiefnemer is voornemens om voor het einde van dit jaar met enkele personen af te reizen naar ons land en wil hier onder meer schoonmaak –en voorlichtingscampagnes initiëren en uitvoeren. Telefonisch zegt hij aan de GFC redactie dat hij serieus het plan heeft opgevat nadat hij de verhalen van enkele vakantiegangers had aangehoord. Na het zien van een groot aantal foto’s wist hij het zeker. Hier moet wat aan gedaan worden. De Nederlander zegt dat toeristen met wie hij heeft gesproken, het land en de bevolking fantastisch vinden. Echter zijn veel locaties smerig en niet onderhouden, zo zegt hij. “Jullie hebben daar een prachtig land, maar het schort aan onderhoud. Kennelijk zijn de schoonmaak-diensten van de overheid niet in staat om hun werk naar behoren te doen. Ook heb ik vernomen dat men in het wilde weg vuil weggooit op straat, zelfs vanuit rijdende auto’s en bussen. Voor het toerisme is dat helemaal niet bevorderlijk”, aldus Verbruggen. “Ik zal daarom mijn deskundigheid op dit vlak aanbieden aan Suriname. Met enkele andere personen ben ik nu druk doende het project in elkaar te zetten. Het ligt ook in de bedoeling om relevante diensten te onderrichten hoe ze dit vraagstuk het beste kunnen aanpakken. Bovendien moet de gemeenschap worden aangeleerd hoe men de boel kan opruimen en schoon kan houden.”