zaterdag, maart 27, 2010

Marrons in de politiek in Frans Guyana

De Marrons doen op dit moment zeer actief mee met de politiek in Frans Guyana. Onlangs is deze mooie dame Diana Joje, gekozen om de belangen van de marron gemeenschap aldaar beter te behartigen.

vrijdag, maart 26, 2010

'Bouterse beste president'

PARAMARIBO - De internationaal gezochte ex-legerleider Desi Bouterse is een uitstekende nieuwe president voor Suriname. Dat vindt de oud-president van dat land, Jules Wijdenbosch. Hij acht Bouterse 'de juiste man' voor het hoogste ambt in de voormalige kolonie. Hij heeft mijn volle steun en dat van een zeer groot deel van de Surinamers. Het is aan hen om de man te kiezen die het land kan leiden. Aan niemand anders." De Telegraaf wist Desi Bouterse, die tweemaal een staatsgreep pleegde in Suriname, afgelopen week voor het eerst in jaren te spreken te krijgen. De zwaarbeveiligde ex-legerleider meed jarenlang de Nederlandse pers, nadat ons land hem op de internationale opsporingslijst plaatste. Hij moet elf jaar zitten voor het leiden van een drugskartel. In een exclusieve reportage, die morgen in deze krant verschijnt, stelt hij dat hij een 'brede samenwerking' voorstaat en 'de jeugd kansen wil bieden'. De ex-dictator volgde afgelopen jaren een cursus politicologie en zegt te streven naar 'vreedzaamheid'. In het land bestaat de vrees dat hij voor een absolute meerderheid een pact zal sluiten met voormalig rivaal Brunswijk. door John van den Heuvel en Bert Huisjes

vrijdag, maart 12, 2010

Wouter Bos stapt op, job Cohen wordt nieuwe lijsttrekker

DEN HAAG - Wouter Bos stapt op als lijsttrekker van de PvdA. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag. Bos wil de komende jaren meer tijd in zijn gezin steken en stapt daarom uit de politiek. Job Cohen wordt de nieuwe lijsttrekker voor de socialisten. De beslissing van de partleider kwam voor vriend en vijand als een grote verrassing. Vooral binnen zijn partij zelf kwam de mededeling als een donderslag bij heldere hemel. Bos had de afgelopen weken steeds geroepen dat hij lijsttrekker zou blijven. Volgens de politicus heeft hij het besluit te stoppen genomen in het weekend vóór de gemeenteraadsverkiezingen, dus na de val van het kabinet. Hij wilde dat echter in verkiezingstijd niet laten weten. ”Als ik nu door zou gaan als lijsttrekker, zie ik mijn eigen kinderen niet opgroeien en dat is het me niet waard”, lichtte hij in Nieuwspoort zijn beslissing toe. Een dag eerder kondigde CDA'er Camiel Eurlings ook al aan uit de politiek te stappen om privé-redenen. Job Cohen geeft later om 15.00 vanmiddag een persconferentie op het partijbureau over zijn nieuwe rol als lijsttrekker van de PvdA. Bos noemt hem 'de best mogelijke opvolger die we in huis h

woensdag, maart 10, 2010

PL stapt uit the Nieuwe Front

Binnen het Nieuw Front is de knoop doorgehakt. Pertjajah Luhur gaat alleen de verkiezingen in op parlementsniveau. Partijleider Paul Somohardjo gaf dinsdagavond aan de overige partners te kennen dat hij geen genoegen kan nemen met de negen posten die zijn partij had op de kandidatenlijst van vijf jaar geleden. Deze positie gold weer voor de verkiezing van 25 mei. PL wilde meer en betere plekken. De NPS, VHP en SPA konden niet tegemoet komen aan het wensenpakket van Pertjajah Luhur.

dinsdag, maart 09, 2010

Marron Kunstenaar Marcel Pinas is Young Global Leader

De Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas mag zich een jaar lang officieel Young Global Leader noemen. Deze titel wordt toegewezen aan ‘jonge leiders met een wereldvisie die intensief betrokken zijn bij de maatschappij en daar een bijzondere bijdrage aan leveren’. De waardering is ingesteld door het World Economic Forum in Genève. Jaarlijks worden 200 tot 300 opvallende jonge mensen geselecteerd uit duizenden kandidaten van over de hele wereld. Van hen wordt verwacht dat zij in de toekomst een invloed gaan uitoefenen op de toekomst van de wereld. Pinas werd voorgedragen door Jennifer Baarn. Zij schrijf over hem: “Zijn activiteiten and de impact ervan maken de cirkel rond. Hij reflecteert op het milieu, de cultuur, de geschiedenis, ondernemerschap, leiderschap en sociale en economische aspecten.” Goed gezelschap Pinas is in goed gezelschap, andere gehonoreerden zijn bijvoorbeeld Wyclef Jean, de artiest die de laatste tijd voornamelijk in het nieuws trad door zijn inzet voor de slachtoffers in Haïti, Marlene Malahoo Forte, de Jamaicaanse minister van buitenlandse zaken en handel, de Zwitserse tennisster Roger Federer en Evan Williams, medeoprichter en chief executive officer van het internetfenomeen Twitter. Het World Economic Forum is een internationale non-profit organisatie die regelmatig wereldleiders uit de publieke en private sector bij elkaar brengt om belangrijke issues te bespreken en aan te pakken. Moengo project Pinas werkt aan een project in Suriname om de toekomst van vooral jongeren in de omgeving van Moengo aanzienlijk te verbeteren. Het project omvat een kunstpark, een cultureel centrum en andere plannen in en rondom de stad Moengo. Ze zijn allemaal gebaseerd op de kracht van kunst en cultuur om het leven en de toekomstperspectieven van de bevolking van Marowijne positief te beïnvloeden.

zaterdag, maart 06, 2010

Nasau gebergte Suriname ....

Suriname Nassaugebergte from Silly on Vimeo.

L’isle-De Jong uit functe gezet door President R. Venitiaan

onderdirecteur Vreemdelingenzaken op het ministerie van Justitie en Politie, Diante de L’ilse-De Jong, is per presidentiele resolutie ontheven door staatshoofd Ronald Venetiaan. Het voorstel hiertoe is zes maanden geleden goedgekeurd in de Raad van Ministers. De presidentiele resolutie is enkele weken geleden uitgegaan. Dit zei Justitieminister Chandrikapersad Santokhi gisteren.

De Justitieminister wil in dit stadium, vooral vlak voor de verkiezingen, nog geen uitlating doen. De L’isle-De Jong die om privé-redenen onder het mom van een dienstreis naar Nederland ging, deed uitlatingen over het ministerie aangaande het verlenen van verblijfsvergunningen.

Deze kwestie heeft momenteel een juridische status gekregen. Door het ministerie was een kort geding aanhangig gemaakt dat in het voordeel van het ministerie werd beslist. Inmiddels is ook een strafrechtelijk onderzoek geïnitieerd bij de procureur-generaal tegen De L’isle-De Jong. ‘Omdat er nu heel wat malversaties aan het licht zijn gekomen. Het onderzoek loopt bij de pg. Inmiddels zit een zaak bij de Raadkamer. Laten we rustig wachten op de behandeling. Dan gaat u de minister daarna horen.’

woensdag, maart 03, 2010

De nieuwe cd van Botty man is in de schappen

De nieuwe single van King lico is uit

Scholieren doen multicultureel onderzoek in Suriname

Lelystad - Een groep van 26 derdejaars vmbo-leerlingen van ISG Arcus en SGL vertrekt eind deze maand voor een projectweek naar Suriname. De voorbereidingen zijn in volle gang voor een onderzoek naar de multiculturele samenleving in het Zuidamerikaanse land. Surinamers weten hoe ze vreedzaam met elkaar moeten leven, ondanks verschillen in culturele en religieuze achtergrond. Hoe doen zij dat? Dit gaan de scholieren onderzoeken en bij thuiskomst vertellen ze over hun ervaringen aan anderen. Ieder op zijn eigen plek: thuis, op school, de sportclub, enzovoort. Vanaf november komen de leerlingen van Arcus en de SGL elke week bij elkaar om zich op cultureel, religieus, sociaal en geografisch terrein voor te bereiden. Op maandag 22 maart staat het vertrek naar Suriname gepland om de kennis in tien dagen tijd in de praktijk te brengen. De groepsreis wordt financieel ondersteund door de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad. Maar ook sponsoracties van de leerlingen zelf leveren geld op. De opbrengst daarvan komt ten goede aan jongeren in Suriname die financieel niet in staat zijn om een beroepsopleiding in Paramaribo te volgen.

surinaamse jutitie doet te weinig aan drugsbestrijding vind Amerika

PARAMARIBO/WASHINGTON, 3 mrt – Suriname heeft nog aardig wat huiswerk te maken om drugssmokkel effectief aan te pakken. Dit stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in zijn laatste jaarrapport over drugsbestrijding. Weliswaar zijn er enkele successen geboekt. Ook blijken geen vooraanstaande functionarissen betrokken bij drugshandel. Van corruptie op hoger niveau lijkt geen sprake. Toch zijn dringend wat maatregelen nodig. “De regering kan bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan havenbeveiliging, met name de zeehavens”, stelt Washington. De zeehavens blijken voorname doorvoerkanalen voor grote leveringen. Ook de veiligheid op zee mag beter. De plannen voor een kustwacht worden dan ook toegejuicht. Over het algemeen is Washington tevreden. “Om de bestrijding nog meer te verbeteren, sporen we de regering van Suriname ook aan de capaciteit van anti-drugseenheden op te voeren.” Ook de controle langs de grenzen en in het binnenland mag beter. Washington beveelt de aanschaf aan van onder meer een radarsysteem. Ondersteuning met controle per vliegtuig kan ook helpen.