zaterdag, december 26, 2009

Rellen in Albina Suriname

ALBINA, 25 dec . In het grens stadje Albina zijn er gisteren rellen uitgebroken nadat Brazilianen een Marron jongen hebben doodgeschoten. Daarna zijn Brazilianen als wraak aangevallen, en verscheidene Braziliaanse vrouwen aangerand. Ook zijn er winkels van Brazilianen in brand gestoken. Er zijn in de betreffende regio al een tijd spanningen tussen de plaatselijke bevolking en de Brazilianen, die daar naar goud zoeken. Brazilianen hebben in het verleden vaker locale bevolking gedood en beroofd om vervolgens naar Brazilie te vluchten.. Verder werken deze Brazilianen meestal voor rijke zakenmensen in Paramaribo die hun vaak in bescherming nemen..

35 opmerkingen:

Anoniem zei

dit verhaaltje wijst de finger naar de braziliaane ,maar ik denk eerder dat de maron samenleving hier voor heeft gezorgd . 90 % van deze samenleving werkt niet .maar willen wel alle luxe. deze maron ontrichten de rust en plezier van leven van vele gezinnen. Geen wonder dat de braziliaan hem dood maakt. Ik zou dat ook doen.

Anoniem zei

Ik heb een heel andere indruk van marrons . het zijn harde werkers die de hele dag in de zon bezig zijn.. ga maar eens een kijkje nemen te Albina dan zal je zelf zien je moet niet van horen zeggen.. de Chinezen en de Brazilianen zijn meestal afgedankte of gevluchte criminelen die in hun eigen land gezocht worden voor vele criminele feiten.
Dus ga niet dom en racistisch doen ok !!!

Raien zei

Ik begrijp de eerste reactie totaal niet. Dit heeft niets met luxe enz enz te maken. wat een onzin. Het is moeilijk voor iedere gemeenschap te accepteren dat het leven moeilijk wordt gemaakt door een vreemdeling die eigenlijk geen band heeft met dit land. Marrons hebben bloed en sweet...moeten inleveren voor de Surinaamse natie en dit soort provocatie zullen ze nooit accepteren.

Anoniem zei

Reacties 2 en 3 zijn hopeloos achterlijk.

Marrons hebben niks slechts te accepteren van Brazilianen, het is andersom.
Wat er in Albina is gebeurt is niks nieuws, wel de schaal waarop het is gebeurt. Het is allang bekend dat de Marrons de Brazilianen terroriseren. De Marrons roven, verkrachten en lichten de Brazilianen op.

@reactie 2:>
De indruk die jij hebt van Marrons is zeer infantiel. "Harde werkers in de zon". Het is een FEIT dat van alle etnische groeperingen in Suriname de Marrons de minst productieve groep is, ga jij DAT maar eens na.
En dat de Chinezen en Brazilianen afgedankte of gevluchte criminelen zijn is gewoon een leugen. Er zitten criminelen tussen, maar dat percentage is niks vergeleken met een percentage criminele Marrons.

@reactie 2:
Hoe maken de Brazilianen en Chinezen de Marrons het leven moeilijk ?
We zullen het onderzoek afwachten, maar je mag er van uitgaan dat de doodgestoken Marron de Braziliaan probeerde te roven. DAT is pas provocatie.

Vervolgens worden er vrouwen verkracht en gekapt....wat hebben jullie daarop te zeggen ?
Dat praten jullie even goed ?

Dus het feit dat de Marrons bloed en zweet hebben moeten inleveren (net als andere etnische groeperingen trouwens), is dat een excuus om winkels te plunderen en vrouwen te verkrachten en te kappen ?

De Braziliaan mocht het recht niet in eigen handen nemen om de Marron neer te steken. Maar om dit te gaan rechtvaardigen met verkrachting, kappen van vrouwen, plunderen, roof, geweld tegen mensen die er niks mee te maken hebben puur om het feit dat zij "buitenlanders" zijn..........dat is te gek voor woorden.

En dan heb je nog zielige figuren die het gaan verdedigen.....trieste idioten zijn jullie.

Anoniem zei

Jij bent helemaal gestoord , daarom zal ik niet eens de moeite nemen om op jou te reageren .
Waarom hebben de indianen de plaatselijke Hindustanen en de oude Chinezen geen last van de Marrons ??
Weet jij wel hoe wreed een Braziliaan is ?? Weet jij waarom men ze niet in Frans guyana wil hebben ?
Het zijn gewoon moordenaars.Deze Brazilianen beroven en vermoorden aan de lopende band hun eigen landgenoten Marrons en Indianen in het binnenland om vervolgens via het zuiden naar Brazilie te vluchten.

Anoniem zei

als julie niets te zegge hebben hoi je bek ik weet precies wat er gebeurd is ik ben laats in julie -augustus daar geweest marrons zijn hard werkende mensen die nooit mensen kwaad zullen doen zonder een goede reden die braziliaanse vrouwen zijn helemaal niet verkracht denk je dat die marrons naaar zulke VIEZE PROSTUTIEEUS zullen gaan toen ik daar was zag je dat al die VIEZE braziliaanse vrouwen met hun lelijke kleren en vieze lichaamsgeuren het waren allemaal prostutieeus dat zag je gewoon die achterlijke mensen hebben gewoon aandacht nodig die gene die is doodgeastoken was me eigen neef dus wanner julie niets te zeggen hebben hou je VIEZE BEK.....

mofina int zei

Mededeling racistische en haatdragende of beledigende commentaar worden niet getolereerd..

Raien zei

Het doden van iemand anders heeft vergaande gevolgen......Ook binnen een rechtsorde.
Je verhaal over provocatie jegens de Braziliaan is onzin...omdat het gebaseerd is op een aanname.

Draai de rollen om: Surinamer vermoord in Brazilie een braziliaan....dan heb je ook een gevaarlijke situatie...

Anoniem zei

Je hebt een paar Surinaamse zakenmensen die graag Albina willen controleren ten koste van alles .
Als men het kon zouden ze die marrons uitroeien om hun doel te bereiken.
Want Albina is het poort naar de rijkdommen van Suriname en ook naar Europa namelijk Frans-Guyana.
Kijk hoe lang Marrowijne achtergesteld is , kijk maar naar de weg naar Albina in welke staat het zich bevindt.
Er wordt niks gedaan voor deze mensen. Door keihard werken doppen ze hun eigen bonen. Bijna iedere Marron heeft zijn eigen onderneming ,dag en nacht vervoeren ze mensen van en naar Paramaribo met hun taxibusjes . en op de Marowijne rivier zijn ze ook vrijwel de enige transporteurs van en naar het diepe binnenland van Suriname.
Het zijn ook vrijwel de enige Creolen in Suriname die succesvolle kleinehandelaren zijn.

Anoniem zei

@Mofina

Waarom delete je mijn posts wanneer je het wel toestaat dat anderen zo over Brazilianen praten ?
De vrouwen worden hier uitgemaakt voor vieze prostituees, waarom delete je die post niet ?
Dit is uitermate hypocriet, en typisch gedrag.Bang voor de waarheid ?

Het lijkt me trouwens ook niet dat een Marron moet gaan klagen over lichaamsgeuren van anderen...dat weten ze zelf ook.

En er zijn wel degelijk vrouwen verkracht.
Wanneer iemand de slavernij ontkent dan springen jullie uit je vel, maar dat Marrons vrouwen hebben gekapt en verkracht dat schijnt gewoon te kunnen worden negeert.

@Raien
Ik neem niks aan, ik werk met Marrons EN Brazilianen dus ik zie wat er gebeurt. Elke dag weer. HOe de Marrons de Brazilianen terroriseren en roven. Dit is een FEIT !!!
De Marrons hadden gewoon aangifte moeten gaan doen, en niet het recht in eigen handen nemen.

Het heeft te maken met jaloezie. Ze zien die Brazilianen geld verdienen, en de Marron wil dit ook. Een groot verschil, de Marron wil er niet voor werken. Maar de Marron denkt het recht te hebben andermans eigendommen te kunnen pakken, dit puur gebaseerd op hun eigen versie van de slavernij theorie.


En het heeft geen zin om anderen de schuld te geven van de achterstelling van Marrowijne, dit is volledig te danken aan de Marrons zelf. Kijk naar Nickerie, daar hebben de Hindoestanen het ontwikkeld. Kijk naar Commewijne, idem met de Javanen.
En waarom lukt het niet in Marrowijne ? De Marrons geven altijd maar de schuld aan een niet bestaande samenzwering tegen hun.
De waarheid is dat de Marrons zelf debet zijn aan hun achterstand, dit heeft ook te maken met pure luiheid. Er zijn opvallend veel synoniemen met Afrika (check het nieuws van oktober: Honderden vrouwen verkracht in voetbalstadion in Guinnee Bissau). Afrika komt ook niet tot gedegen ontwikkeling, en men beweert daar ook dat het door "anderen" komt.

Maar om weer even terug te komen op topic.
De Marrons verdienen goed geld aan hun transport op de Marrowijne, dit klopt. Ze vragen woekerbedragen aan de Brazilianen (honderden grammen goud), en wanneer een Braziliaan zelf wil gaan varen dan worden ze bedreigd, dus gedwonen om zich te laten uitbuiten door de Marrons.
De hele ontwikkeling van Albina in de laatste jaren is te danken aan Brazilianen en Chinezen.

Hoeveel Marrons vangen kinderbijslag uit Frans Guyana, dat zijn er duizenden, terwijl ze gewoon in Suriname wonen en er dus eigenlijk geen recht op hebben. Pure oplichterij dus !!!

Je kent je wel concentreren op "er wordt niks gedaan voor deze mensen" ...maar wat doen ze er zelf aan.
In mijn post die dus is gedelete (ten onrechte omdat anderen ook racsistische opmerkingen maken, maar die zijn PRO Marron dus laat men ze staan, zeer hypocriet) stelde is al dat de Marron de hand in eigen boezem moet steken. Niemand gaat niks voor jullie doen, dat moeten jullie zelf doen. En dit door eerlijk voor je geld te werken, niet door roof.

Frapant is dat de verkrachtingen hier gewoon worden onkent, men doet alsof dat niet is gebeurt.

@een dame hier
Gecondoleerd met je neef, jammergenoeg hebben de Marrons die nacht 2 vrouwen die ik ken verkracht en gekapt die nu in het hospitaal liggen, en een derde die zwanger was, haar buik hebben ze opengesneden...........
WAT HEBBEN JULLIE DAAROP TE ZEGGEN ?

En waar blijft Vene met commentaar, waar blijft Felisie met commentaar, waar blijft Brunswijk met commentaar ?
Vene is laf want hij durft niks te zeggen omdat Ronny hem chanteert, en Felisie is gewoon een niet capabele man die puur is neergezet omdat hij een boslandcreool is, hij heeft geen inhoud. Ik ken hem persoonlijk en ik weet het en ik heb het hem al meermalen gezegd.

Ik hoop dat deze post niet wordt gedelete, en zo ja, dan hoop ik dat de moderator tenminste zo eerlijk is om de andere posts van anderen die OOK racistisch zijn om die ook te deleten.

Anoniem zei

JIJ HEBT DUIDELIJK EEN TRAUMA MET MARRONS , HOE IS HET ZOVER GEKOMEN ? HEEFT EEN MARRON JOU VROUW AFGEPAKT OF JOU DOCHTER ZWANGER GEMAAKT ? VERTEL !
DENK JE DAT DIE BRAZILIANEN LIEF ZIJN ?
DE FRANSEN HEBBEN ZE AL WEGEJAAGD VAN HUN GRONDGEBIED.
MAAR DEZE ILLEGALEN WERKEN VOOR RIJKE SURINAMERS DIE IN DE POLITIEK ZITTEN IN PARAMARIBO, DAAROM WORDEN ZE NIET AANGEPAKT..
GA MAAR NAAR BARZILIE ILLEGAAL OM GOUD TE WINNEN EN DAN OOK NOG EEN LOKALE BRAZILIAAN DOODSTEKEN VOOR WAT VOOR REDEN DAN OOK. DAN ZAL JE ZIEN WAT ER VAN JE OVERBLIJF. TEN EERST ZOU JE NIET EENS DURVEN OM DAAR TE GAAN....

Anoniem zei

Ik heb geen trauma met Marrons, maar de Marrons hebben een trauma met mij omdat ik wit ben. Ze voelen zich minderwaardig, en uitten dat door ons te roven.
Grappig dat je trouwens begint over "zwanger maken". Feit is dat velen Marrons vrouwen zwanger maken maar niet zorgen voor de kinderen. Daarom staat Suriname ook een maatschappelijke ramp te gebeuren door mega grote groepen Marron kinderen die niet een gedegen opvoeding zullen krijgen. Zonder interventie van het buitenland zal Suriname afglijden naar Afrikaans niveau.

De Fransen jagen de Brazilianen weg omdat ze daar illegaal goud winnen.
De Marrons proberen dit ook, alleen beschikken ze niet over het kapitaal, de know how en de discipline. En ze zullen het ook nooit krijgen, dit wegens gebrek aan algemeen inzicht en respect.
De Marrons verdienen zelf erg veel geld door de Brazilianen (al dan niet gedwongen) te faciliteren met transport en kwik. Ja...let op...kwik. De Marrons zeuren dat de Brazilianen hun grond vervuilen, maar ze leveren zelf de kwik voor eigen financieel belang. Grond die trouwens niet eens aan de Marrons toebehoort, maar aan Suriname.

De enige echte oorspronkelijke bewonders zijn de Indianen, zij hebben recht op grond, niet de Marrons. Zij zijn gevluchte slaven, en daarom hebben ze nog geen "recht op grond".

Door de ontwikkeling van de al dan niet illegale goudwinning, rijden heel wat Marrons nu in een auto, hebben een wasmachine en een t.v. .
Het is ook een feit dat een groot deel van het geld om dergelijke zaken te financieren, afkomstig is van roof.
Brazilianen en Chinezen worden constant geroofd door Marrond.

Hou je gewoon aan de feiten en probeer mee te denken aan een oplossing. Probeer het probleem van de lakse mentaliteit van de Marrons niet te ontkennen. Het is meer in jouw belang dan de mijne, tenminste, ik neem aan dat je een Marron bent.

Trouwens, een van de rijke Surinamers die in de politiek zit, waarvoor de Brazilianen werken, is...jawel...Ronny Brunswijk. De lokale held van Marrowijne, ook niet iemand met een leuke geschiedenis. Eentje van roof, verkrachting, drugshandel en moord.

En wat is er trouwens mis om voor iemand anders te werken. Duizenden anderen werken ook voor iemand anders in tal van andere sectoren.
Het is de jaloezie van de Marron omdat ze nooit iets hebben gepresteerd en andere groepen altijd vooruit hebben zien gaan.

Dat er hier illegaal naar goud wordt gezocht is een probleem van de Surinaamse regering. Het rechtvaardigt niet dat Marrons Braziliaanse vrouwen kunnen VERKRACHTEN, KAPPEN, MISHANDELEN, ROVEN, ONTVOEREN (ja, daar is er ook sprake van, dat Marrons jonge Braziliaanse meisjes hebben ontvoerd en verkracht in het bos).

Vanwaar de obsessie voor Braziliaanse vrouwen van de Marrons ? Zijn de Marron vrouwen niks waard volgens hun ? Moet de Marron zijn sexuele behoefte bevredigen met het verkrachten van Braziliaanse vrouwen ?
Dat is discriminatie van de Marron man naar de Marron vrouw !!!

Ik hoor je hier niks over zeggen. Ik hoor je ook niks zeggen over de weken hiervoor, waarin er al tientallen meldingen zijn geweest van Marrons die Brazilianen hebben geroofd in het Marrowijnegebied.

Dat is allemaal goed te praten volgens jouw ?

De Marron die is doodgestoken was trouwens geen lieverdje. Hij bleef de Braziliaan maar lastig vallen.
Nogmaals, de Braziliaan had het recht nooit in eigen hand mogen nemen. Maar de buitensporige beestachtige reactie van de Marrons laat de ware aard van de Marrons zien.

Reageer ook even op het feit dat er duizenden (dit is geregistreerd in Frans Guyana) Marron vrouwen zijn die onrechtmatig kinderbijslag ontvangen in Frans Guyana.
Hoe bedoel je profiteren ??? En wel klagen over de Brazilianen.

Ik ben al vele malen in Brazilie geweest, nee, niet om goud te zoeken. Maar je mag van mij aannemen dat Brazilie veel meer ontwikkeld is dan Suriname, en al helemaal veel meer ontwikkeld dan de Marrons !!!!

Afrika en Albina liggen niet zover van elkaar als je naar het gedrag van de bevolking kijkt !!!

Raien zei

Beste meneer Anoniem. Je bent heel racuneus bezig. Het heeft geen zin. Je bereikt helemaal niks, nada, nothing, just nothing...verspilling van je energie noem men dat. Je praat over het werken met brazilianen en marrons..Wat heeft dat met deze situatie te maken..??? Niemand zal rechtvaardigen wat er gebeurt is. niemand !! Ik ook niet. Punt is als vreemdeling in een land dient je geen eigen mafia te spelen. Als er wat gebeurt is dien je te erkennen en beseffen dat je in een vreemd land bent. Punt uit. Zo niet instaan voor dit soort uitspattingen......Al dat onzin dat je schrijft ten spijt(geen niveau)!

Anoniem zei

@Raien

Lees even heel goed je eigen post door, en probeer , let op, probeer dan even na te denken wat je zelf hebt geschreven.

Wanneer je niet in staat bent om inhoudelijk te reageren, reageer dan niet.

NIEMAND hoort eigen maffia te spelen, in eigen land of in vreemd land. OOK DE MARRONS NIET !!!

Wat ik schrijf is geen onzin, maar de waarheid.
Ik kan me voorstellen dat het hard aankomt voor je, om de misstanden van je eigen groep onder ogen te moeten zien.

En over rancuneus gesproken...what about de reactie van de Marrons ?

Probeer inhoudelijk te reageren, want tot nu toe bewijs je dat je niet daartoe capabel bent...een eigenschap die je volk eigen is overigens.

Raien zei

Beste meneer:

Ik dacht dat ik duidelijk was...
Nog een keer...ik keur de reactie niet goed...van de marrons...

Ik zeg alleen wees bedachtzaam als vreemdeling. Erken en besef in welke omgeving je bent.....
Anders zal je moeten instaan voor de consequenties......

Inhoud??
Meneer u heeft het de hele tijd over allerlei zaken die helemaal niets bijdrage aan een oplossing.

we moeten ophouden om dit land naar de verdoemenis te leiden met onze eigen frustraties. Een land opbouwen doe je niet door mensen(rassen) tegenover elkaar te zetten...meneer we leven in 2009 niet in 1860.....Zo niet aub zoek een ander land en ga daar wonen. Dan heeft U dit niet, maar laat ons mooi Suriname aub met rust!!!!

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
mofina int zei

ANONIEM IK HEB WEER EEN POST VAN JOU MOETEN VERWIJDEREN OMDAT ER ONWAARHEDEN IN ZATEN, JIJ BEWEERD NAMELIJK DAT ER ACHT BRAZILIANEN ZOU ZIJN VERMOORD.
EN DAT KLOPT DUS NIET. GEEN ENKELE OFFICIEEL INSTANTIE HEEFT DIT BERICHT KUNNEN BEVESTIGEN.
TOT NU TOE IS ER MAAR EEN DODE BEKENT, EN IS GEPLEEGD DOOR EEN BRAZILIAAN DIE INMIDDELS AANGEHOUDEN IS.

Anoniem zei

Dat MEGAHYPOCRIET Mofina.

Jij bewijst maar weer eens dat jullie gewoon oliedom zijn.

Heb je de post van de dame die beweerd dat alle Brazilianen en Chinezen gevluchte criminelen zijn, heb je die ook gedelete ? En dat de Braziliaanse vrouwen prostituees zijn, is dat allemaal officieel bevestigd ?

NEE, maar die laat je wel staan. Dat doe je omdat mijn woorden te sterk zijn, mijn woorden laten de ware aard van de Djoeka zien !!!

Wanneer er dadelijk vanuit officiele organen blijkt dat er 8 Brazilianen zijn vermoord/

GA JE MIJN POST DAN TERUGZETTEN ?

Anoniem zei

De MEGAHYPOCRIET Mofina.

Jij bewijst maar weer eens dat jullie gewoon oliedom zijn.

Heb je de post van de dame die beweerd dat alle Brazilianen en Chinezen gevluchte criminelen zijn, heb je die ook gedelete ? En dat de Braziliaanse vrouwen prostituees zijn, is dat allemaal officieel bevestigd ?

NEE, maar die laat je wel staan. Dat doe je omdat mijn woorden te sterk zijn, mijn woorden laten de ware aard van de Djoeka zien !!!

Wanneer er dadelijk vanuit officiele organen blijkt dat er 8 Brazilianen zijn vermoord/

GA JE MIJN POST DAN TERUGZETTEN ?

Anoniem zei

@Mofina

http://g1.globo.com/Noticias/Mundo/0,,MUL1427439-5602,00-MINISTRA+DO+SURINAME+PROMETE+SEGURANCA+AOS+BRASILEIROS+NO+PAIS.html

Lees dat maar eens even goed door. Gebruik desnoods google translate.

En vervolgens ga de de posts van de anderen ook deleten.
Je bewijst maar weer eens dat jullie niet in staat zijn om iets te leiden, zelfs niet een blog of forum op internet.

Jij bent er eentje die probeert intelligent over te komen, maar je bent niks meer dan een van de Marrons uit Albina, of een van hun vrouwen.

Delete wat je wilt, uiteindelijk zal jij er mee moeten leven dat je een Marron bent. En de rest van de rassen zullen je altijd eng aankijken wanneer jij ergens binnen komt lopen.
Vergeet niet dat jullie dit zelf hebben gecreerd. Jullie hebben deccenia de kans gehad om op een normale manier mee te doen. Jullie hebben de kans tegenover de rest van de mensheid keer op keer verpest.

Veel succes in je leven Mofina, jij hebt het veel meer nodig dan ik.

mofina int zei

Ik ben geen Marron hoor, ik ben een Nederlander.
Waarom discrimineer je je eigen landgenoot ???

Anoniem zei

@Mofina

Dan is het nog erger.
En ik discrimineer niet, dat doe jij. En dat doe je door kritiek op de Marrons de deleten en kritiek en commentaar op Brazilianen en Chinezen te laten staan.

En een Surinamer is niet per definitie een neger. We hebben hier ook Javanen, Hinoestanen, Chinezen, Libanezen, Brazilianen etc.
Dat voor jullie, de Hollanders, er hier alleen negers wonen, prima.
Maar begin dan geen blog over Suriname want je hebt er duidelijk geen mpp kaas van gegeten wat er hier allemaal aan de hand is.

Het fiet dat je een Nederlander bent verklaart een hele boel, Hollanders zijn van nature al hypocriet tot op het bot.
Wannee jij je geroepen voelt om de Marrons te gaan verdedigen omdat jij een schuldgevoel hebt mbt de slavernij, je doet je best maar.
Maar hou een blog op een medium als internet gewoon open en eerlijk !!!

mofina int zei

Kijk jij begint al over Negers hindustanen enz enz .
Voor ons Nederlanders zijn jullie allemaal Surinamers.
Wij maken geen onderscheid tussen mensen, dat is zo negentiende-eeuws.
De eerste mens komt uit Afrika, vandaar is de hele wereld bevolkt, wij zijn allemaal broeders.

erk zei

Op zoek naar wat achtergrond informatie
over de gebeurtenissen op 25 en 26 december j.l ben ik hier beland.
Ik stoor me erg aan het etnocentrisch verhaal van die anonieme die alleen maar verder polariseert met zijn opmerkingen.
In zijn algemeenheid wordt de collectieve woede en hysterie van de plaatselijke bewoners afgekeurd.Wij mogen evenwel niet uit het oog verliezen dat er een moord is gepleegd door een buitenlander op een surinamer.Dit feit is tot nog toe onderbelicht en dat verbaasd mij zeer.Volgens de officiele bronnen-vide persconferentie min.juspol cs-is er geen enkele dode aan de zijde van de Brazilianan te betreuren-Het moet voor iemand die pretendeerd de surinaamse samenleving te kennen toch duidelijk zijn dat de binnenland bewoners van afrikaanse komaf in groot-familie verband samenleven.Wanneer iemand van je familie in je eigen huis wordt afgeslacht zal het voor een ieder heel moeilijk zijn om lijdzaam toe te kijken.Er zijn voorbeelden legio in Paramaribo waarbij men in opstand wilde komen,maar door het gevestigde gezag is het tot nog toe niet gebeurd. In Albina en omgeving is er al jaren een situatie van grote bandeloosheid als erfenis van de binnenlandse oorlog.Plaats daarboven het ontbreken van een plan voor wederopbouw en de vestiging van veelal illegale garimpeiros en op corrupte wijze uitgifte van grond,waarbij ook sommige basjas en kapiteins niet vrijuitgaan.Deze coctail is een garantie voor al dan niet latente spanningen die uiteindelijk tot een uitbarsting zullen komen.
Het gebeurde op voornoemde data is waarschijnlijk slechts een eruptie.
Als de autoriteiten in de stad denken dat ze door het opsluiten van een aantal opstandelingen het probleem heeft opgelost,dan is dat een vergissing.Er moet een integraal plan voor het gebied komen dat rekening houdt met alle aspekten van de problematiek.Deze liggen o.m op het gebied van
onderwijs,herinstitutionalisering van wet en recht,resocialisering van kinderen van traumaslachtoffers van de binnenlandse oorlog,herstel van de traditionele gezagstrukturen een fatsoenlijk immigratie- en grond/concessie uitgifte beleid etc.

Anoniem zei

@Mofina

Zo 19e eeuws....iets wat jullie Hollanders zelf hebben geintroduceerd he, vergeet dat niet !!

Ik heb je toch gezegd dat je een mega hypocriet bent.

Anoniem zei

@erk

Wat jij niet begrijpt, en waarschijnlijk niet kan begrijpen, ga ik je nu tegen beter weten in toch proberen uit te leggen:

Het feit dat er in de Surinaamse pers niks wordt gezegd over de Braziliaanse doden en vermisten, heeft te maken met het volgende:
Door de AC van Ronnie Brunswijk, kon de NPS aan de macht blijven >> Venetiaan president.
Ronnie kan met alles wegkomen, zich misdragen in het openbaar, mensen van de SWM klappen, oplichten, intimideren, bedreigen...hij gaat vrijuit. Immers Venetiaan beschermt hem, want zonder Ronnie is hij geen president meer.
Ronnie accepteert niet dat er ook maar iets negatiefs zal worden geschreven in de pers over de Marrons >> Venetiaan dus ook niet >> Venetiaan heeft het verboden om bij misdrijven het ras van de verdachte of veroordeelde te vermelden. Dit heeft hij gedaan omdat de Marrons verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de criminaliteit.

Er wordt zeer weinig vermeld over de doodgestoken Marron, dit komt omdat de doodgestoken Marron een bekende van de politie was.
Hij stond er om bekend om Brazilianen te bedreigen en te intimideren om gebruik te maken van zijn transportmiddel over de rivier. Het wordt immers niet getolereerd wanneer een Braziliaan een eigen boot zou kopen. De Marrons vinden dat ze het recht hebben de Brazilianen dit te verbieden, en passen dit zelfverzonnen "recht" dan ook toe door middel van intimidatie en bedreiging.
De desbetreffende Marron ging weer eens een bedrag "innen" dat ver boven het vooraf afgesproken bedrag lag. De Braziliaan was dit na enkele malen te hebben meegemaakt de situatie beu. Op het moment dat de Marron zich aggressief begon te gedragen heeft hij de Marron doodgestoken.

Dit wil Ronnie niet in de pers hebben.

Dit is absoluut fout van de Braziliaan en valt niet goed te praten. Hij moet veroordeeld worden en zijn straf krijgen.

Telkens maar terugwijzen op de binnenlandse oorlog is geen excuus voor dit gedrag van de Marrons.
500 Marrons hebben meegedaan aan de verkrachtingen en plunderingen.
Dit is beestachtig gedrag dat kan niet worden getolereerd.
Het enge is het aantal Marrons dat heeft meegedaan, dat geeft aan dat het niet om een aantal zieke individuen gaat, maar het is iets wat de hele Marron gemeenschap wel "een goede oplossing" lijkt.

Ik weet niet wat de oplossing zal zijn. Ik weet alleen dat de oplossing niet zal liggen in het terugkijken naar de slavernij, de burgeroorlog, de falende regering en de achterstelling van Marrowijne (waar de Marrons zelf voor hebben gezorgd).

Het erge is nog dat er niet een excuus is gemaakt vanuit de Marron gemeenschap !!!

Anoniem zei

http://www.korps-politie-suriname.com/

kijk maar zelf bij gezochte personen zal je tegenkomen wie het meest gezocht worden..geen enkele Marron alleen Brazilianen Creolen en Hindustanen

erk zei

"mijnheer" anoniem Of moet ik zeggen R.K????

Ik heb geprobeerd op een zakelijke wijze mijn mening naar voren te brengen.Echter,wanneer je nu al meent te weten wat ik wel of niet begrijp dan is de zin van de discussie zoek.
Immers,je kent mij niet(ik ken jouw wel!)maar begint direkt met een tirade tegen mij als persoon.
Alla,ieder zinvol wetenschappelijk onderzoek zoekt een verklaring voor gebeurtenissen.Inherent daaraan(verklaringen) is wat er zich voorafgaand aan de gebeurtenissen heeft afgespeeld(geschiedenis).De wetenschap zoekt niet naar een excuus om wantoestanden goed te praten.Wij ontkomen er evenwel niet aan om in het verleden te kijken om ongewenste zaken in de toekomst te voorkomen!
DE FEITEN:
_________
-Wij hebben een slavernij verleden,dat ervoor gezorgd heeft dat een deel van de afro-surinamers zich in het binnenland heeft moeten vestigen.
-Deze groep
heeft eeuwen gestreden tegen de barbaarse slavernij en hebben de weg geplaveid voor anderen die na hen volgden.
-heeft in de zestiger jaren ten gunste van de stedelingen have en goed moeten verlaten (transmigratie).
-heeft zwaar geleden onder de gevolgen van de binnenlandse oorlog(Moiwana),ouderloze kinderen etc.
-is aan zijn lot overgelaten door opeenvolgende regeringen(geen plan voor wederopbouw en geen enkel beleid voor begeleiding van nabestaanden van slachtoffers)
DE ONTMASKERING
_______________
De geschiedenis van ons land staat niet voor niets bol van helden van afrikaanse afkomst die strijd hebben moeten leveren voor rechtvaardigheid.Abaisa was een van de recente en hij kwam ook uit marowijne.Figuren zoals jij plukken vandaag de vruchten van zijn strijd en bloed.
Door apriori alles dat een verklaring zoekt in het verleden van te voren uit te sluiten is klaarblijkelijk de reden waarom jij niet weet wat de oplossing is!
De hartvochtigheid en waanzinnigheid waarmee jij tegen alles dat met de onderhavige groep te maken heeft aankijkt maakt je volkomen blind voor alle rede.Als je het zelf niet bent heb je waarschijnlijk op de schoot gezeten van ene R.Kalloe.
Polariserende tirades van etnicisme en misplaatste suprematie van de een t.o.v de ander op het internet plaatsen en je verschuilen achter de annonimiteit daarvan is jouw soort eigen. Domweg ervan uitgaan dat iedere afro-surinamer in het binnenland een crimineel is tekenend voor jouw psyche.
Wat ik echt niet begrijp is waarom jij geen hulp zoekt bij een professionele hulpverlener.

Anoniem zei

Erk, je vergist je, je kent mij niet.
Ik ben F.G. .

Waarom er bij het KPS weinig Marrons zijn die moeten worden opgespoord heeft te maken met de enorme onderbezetting op de Politie posten van Marrowijne.
Daarbij komt nog eens kijken dat vele agenten daar Marrons zijn.
Die houden wel een handje boven het hoofd van hun neefjes en broertjes.

Dat hele verhaal van erk over hoe geweldig en heldhaftig de Afrikaan zou zijn geweest....pffff
Er wordt en werd in deze wereld anders maar bar weinig gepresteerd door Afrikanen en hun nageslacht (dus ook de Surinamers).
Dat zijn pas feiten. En ga nou niet elk klein heute meutje dingetje uit de geschiedenis waar een Afrikaan een rol in heeft gespeeld, ga dat niet uitvergroten.

Dat eeuwige excuus dat jullie een trauma hebben, geeft de Marrons geen excuus om hun gedrag van verkrachting, mishandeling, roof, brandstichting etc.... te verantwoorden.

Ik raad aan dat JIJ erk hulp gaat zoeken. Aangezien je hier simpelweg gruweldaden tegen de menselijkheid probeert goed te praten.

erk zei

Anonieme R.K,

Kan jij niet een keer een poging doen om inhoudelijk in te gaan op wat ik je hier aan het doceren ben!

Waar heb jij eigenlijk leren lezen??

Zeker niet in een afrikaans land,anders had je waarschijnlijk een beetje wijsheid meegekregen.

Ik heb nooit goedgekeurd wat er als reaktie op de moord van een surinamer door een braziliaan is gebeurd.
Ik heb simpelweg oorzaak en gevolg aan elkaar gekoppeld en met de wet van inductie en deductie een verklaring gezocht voor hetgeen zich heeft afgespeeld. Ik constateer nu dat je niet alleen weinig van de surinaamse geschiedenis weet,maar dat je ook tijdens de lessen over wereldgeschiedenis bezig was schaapjes te tellen.Wanneer iemand anno 2009 nog steeds een pre-columbiaanse visie op na houdt over de rol van Afrika en de afrikanen in de geschiedenis van de mensheid dan is het einde zoek!Met een neanderthaler valt er niet te discussieren.Durf nooit meer op een reaktie van mij te reageren.
Veel succes verder met jouw verziekte racistische vuilgrijze massa.
Jouw cijfer: F
Einde college!!
p.S Net komt het bericht binnen dat een andere braziliaanse moordenaar in bensdorp een halsdelict heeft gepleegd.
Zalig uiteinde en een vredig nieuwjaar..................

Anoniem zei

Erk

Ten eerste, je uitspraak dat ik nooit meer moet durven om op jouw reacties te reageren, is een verkapte vorm van disrimineren. Alleen discrimineer jij iemand met een andere kijk op de zaken (in dit geval de realistische kijk).
Frapant dat negers direct beginnen te gillen waneer een blanke het woord "durf" zou gebruiken tegen een neger.

En noem mij geen rascist, ik ben een realist.
Jullie negers proberen keer op keer te misbruiken dat jullie ooit slaven waren. Hou daarmeer op.
Jullie zijn de rascisten, jullie zijn er immers 24 uur per dag mee bezig dat jullie zwart zijn.


En...
Jouw constateringen zijn gelukkig niet de norm.

Met een neanderthaler valt zeker niet te discussieren, en al helemaal niet met Marrons die met 500 man tegelijkertijd vrouwen hebben verkracht, mishandeld, roof hebben gepleegd, brand gesticht etc..

Vind je jezelf niet bijzonder zielig om er een incident in Benzdorp nu bij te halen ?
Ga dan ook even dieper in op de daden die er door de Marrons zijn gepleegd.

Hiermee laat je al zien dat je er emotioneel bij betrokken bent, ondanks al je pogingen om als een "intellectueel" over te komen.
Je ontkracht je hele betoog hiermee, en je was net zo lekker op dreef.

Laten we dan ook nog even uitmeten dat de zwangere vrouw wiens buik is opengekapt voor verdere behandeling is vervoerd naar Cayenne.
De baby zelf, die dus uit de buik hing, was ook gekapt.
Dus het openkapen van de buik van een zwangere vrouw was niet genoeg, maar de baby moesten de Marrons ook nog kappen.

De geschiedenis geeft juist aan dat ellende een normaal verschijnsel is in Afrika. En dat heeft wel degelijk met de mentaliteit van de Afrikaan te maken. Aangezien alle negers Afrikanen zijn, zal er ook wel wat van deze mentaliteit zijn overgebleven in de nakomelingen van de slaven.

Probeer niet net als alle andere negers en witte hypocrieten, de oorzaak te zoeken in de geschiedenis. Probeer de oorzaak van het probleem te zoeken in het keer op keer falen van de neger, waar ook ter wereld.

Probeer daar op in te gaan en een van je "intellectuele" betogen hier neer te zetten.

Jij ook een fantastische nieuwjaarsviering, en veel succes in het nieuwe jaar, jij hebt het een stuk meer nodig dan ik.

Anoniem zei

BTW

Je bent zo een zelfingenomen kwal, ik heb al aangegeven, ik ben geen R.K. .
Ik ben F.G. .
Je bent zo overtuigd van je eigen gelijk, je bent een megalomanische sukkel !!!

Toffe Marron zei

Haha die Anoniem is echt gek , jullie moeten niet naar hem luisteren, hij is een gekke persoon..

Nu gaan de winkels van de Marrons meer verkopen , want die winkels van die Chinezen en Brazilianen zijn kapot..

Anoniem zei

@Toffe Marron

Alleen al aan je naam is te zien dat er iets niet helemaal spoort met jullie.

Vervolgens trek je even de conclusie dat ik een gek persoon ben.
Dit doe je echter niet door inhoudelijk op mijn posts in te gaan.

Er kunnen 2 redenen zijn waarom je niet inhoudelijk op mijn posts in gaat:
1. Daar ben je simpelweg gewoon te dom voor.
2. Mijn posts bevatten zoveel feiten tov van misdragingen van Marrons en negers in het algemeen, dat je geen enkel zinnig argument gaat kunnen vinden om mijn posts te ontkrachten.

Ik vermoed dat je er gewoon simpelweg te dom voor bent.

Enne....welke winkels zijn van Marrons ?
Wees even heel eerlijk. Kijk naar de samenstelling van de Surinaamse bevolking, uitgaande van het ras.
En vervolgens kijk je naar het percentage eigen ondernemers, per ras.
Dan zie je dat er bijzonder, en dan ook bijzonder weinig negers met een eigen zaak zijn.

Jullie zijn zo ongeloofelijk onderontwikkeld, dat jullie bij onvrede, je arguementen niet kunnen bewoorden, maar alleen door dierlijke instincten kunnen uitten.
Verkrachting, roof, mishandeling etc.

Dus "toffe" Marron, zo tof ben je niet.

maolutu zei

ja eenheid is belangrijk dat hebben boslandcreolen