Alles over Surinamers en Suriname, ,Brunswijk, Venitiaan ,Bouterse,De ware tijd, Bouterse, Surinamers in Nederland en Amerika, Misiekaba, Marinus bee, ,Barack Obama, Surinaamse blog, 8 december moorden, Kromanti, Donald trump, mark Rutte, Geert Wilders, Santokhie, VHp, NDP,ABOP, DOE, Bainath Panday, enz enz
zaterdag, mei 30, 2009
Jonge hindustanen en Javanen hebben een te hoge bloeddruk
HILVERSUM - Javaanse en hindostaanse jongeren in Suriname hebben een hogere bloeddruk en hun Afro-Surinaamse (stadscreolen en marrons) leeftijdsgenoten een lagere.
Een alarmerende situatie voor de javanen en hindostanen, vindt het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Vorig jaar deed het ziekenhuis onderzoek naar hoge bloeddruk en overgewicht bij 850 scholieren van 12-17 jaar in Suriname. Daarbij is ook nadrukkelijk gekeken naar de etnische achtergrond van de leerlingen. De heersende gedachte is namelijk dat hoge bloeddruk vooral bij Afro-Surinamers in de genen zit. Maar dit beeld blijkt dus niet kloppen.
Jongere creolen blijken juist een lagere bloeddruk te hebben in vergelijking met de volwassenen. Het is tijd om meteen in te grijpen in de leefstijl van de javaanse en hindostaanse jongeren, zegt Karien Stronks. Zij is hoogleraar Sociale Geneeskunde werkzaam bij het AMC, en projectleider van deze studie. Het onderzoek is samen met onder andere Wilco Zijlmans, arts in Suriname, uitgevoerd.
Omdat in Nederland hoge bloeddruk vooral voorkomt onder de mensen die in Afrika hun wortels hebben, hadden de onderzoekers in Suriname ook een hoge score onder Afro-Surinamers verwacht. "Maar bij jonge marrons bijvoorbeeld troffen we juist heel gunstige patronen aan", licht Stronks toe. "Bij javaanse en hindostaanse jeugd vonden we wel een hoge bloeddruk - heel opmerkelijk en alarmerend, want de patronen verschuiven dus. Je moet dus buiten de traditionele groep gaan opletten."
Overgewicht is relatief vaak de grote boosdoener. Door dat te reduceren kan men de bloeddruk beïnvloeden. "Bij de marronpopulatie zie je relatief weinig overgewicht; voor hen hoort bewegen meer bij hun levenspatroon", verklaart de onderzoekster. "Javaanse en hindostaanse groepen zijn meer in de stad gaan leven. Die omgeving nodigt minder uit tot lichamelijke activiteit."
Voor de onderzoekers is de uitkomst vooral interessant omdat men in Nederland tot nu toe dacht dat hoge bloeddruk genetisch bepaald is. Met dit onderzoek in Suriname is meer nadruk gelegd op de omgeving. De uitkomst bevestigt hun vermoeden. Bij een groot deel van de javaanse en hindostaanse jeugd bevindt de verhoogde bloeddruk zich in een voorstadium. Stronks denkt vooral aan ‘leefstijl-interventies in relatie tot de omgeving': mensen motiveren meer te gaan bewegen. Dat leidt tot minder overgewicht waardoor de bloeddruk daalt.-.
vrijdag, mei 22, 2009
Bakkers Boven-Suriname dekken broodbehoefte
Paramaribo - Kleine bakkers in het Boven-Surinamegebied kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan de broodvoorziening in hun leefgemeenschap.
Het stroomgebied van de stam der Saramaccaners telt 250 dorpen met ruim 30.000 inwoners. In vrijwel alle dorpen met een noemenswaardige concentratie aan dorpsbewoners zijn er maximaal drie personen bezig met het beoefenen van het bakkersberoep. Het assortiment bestaat uit puntbrood, krenten- en berlinerbol. Hoewel zij enige verdiensten hieruit halen, wordt het in vele gevallen niet beschouwd als een voltijdse economische activiteit.
De meesten hebben dan ook geen geldige vergunning. Tegen de achtergrond van het wederom actief worden van de overheidsdiensten in het binnenland zal volgens de bestuursdienst hiernaar toe worden gewerkt. Rinia Baisi (44) is een van de vele kleine ondernemers in dat gebied. Ze beoefent al dertien jaren het bakkersberoep. Ze nam de bakkerij kort na de binnenlandse oorlog over van haar zwager, Gilly Huur, die na een zware mishandeling door leden van Jungle Commando naar de stad vertrok. Na de hervatting van het onderwijsproces in het dorp bleek een grote behoefte te bestaan aan brood voor de schooljeugd. Van een familielid leerde zij berlinerbol maken. Haar beginproductie, gebruikmakend van een gasfornuis, was 50 broden per dag.
Op gegeven moment was ze genoodzaakt de dagproductie te verhogen naar 200 puntbroden, door een toenemende vraag van bezoekers aan de nabij gelegen aanmeerplaats Atjoni. Nu staat zij er alleen voor, omdat haar man en vijf kinderen in de stad verblijven. Een puntbrood wordt voor vijftig cent verkocht. De prijs voor een 20 lbs gascilinder op Pokigron bedraagt SRD 60. Velen zijn vol lof over de vorm en kwaliteit van haar productie. Baisi zegt haar bakkerij uit te willen breiden met een deegmachine, maar ontbeert daartoe de benodigde financiële middelen.
Directeur Ewald Ceder van de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) hiermee geconfronteerd, zegt dat de SPWE de mogelijkheden heeft om zulke kleine ondernemers te stimuleren, te begeleiden en te faciliteren. De SPWE wil als werkarm van het ministerie van Arbeid Technoligischeontwikkeling en Milieu(ATM) in dit kader toonaangevend zijn in het leveren van kwaliteitsdiensten aan kleine en startende ondernemers in het hele land. "Daardoor wordt het armoedevraagstuk teruggedrongen, de inkomensongelijkheid verminderd en productieve werkgelegenheid wordt gecreëerd", zegt Ceder.-.
Bron: dwt
donderdag, mei 21, 2009
The Hague Jazz 2009: Sabrina Starke geeft masterclass
DEN HAAG - “Keihard werken en trouw aan jezelf blijven. Dat is de enige blauwdruk die ik kan geven aan opkomende artiest”, zegt een relaxte Sabrina Starke, die zaterdag een masterclass verzorgt tijdens de vierde editie van The Hague Jazz.
Het grootse Haagse jazzfestival met zijn ongeveer dertigduizend bezoekers zal het komende weekeinde met een elite keur aan artiesten, jazz en aanverwante muziekstijlen, weer eens van zich doen spreken. Starke verzorgt niet alleen een masterclass, maar zal diezelfde avond live optreden. Haar zoektocht naar muzikaal succes is in haar ogen uniek, omdat elke artiest zijn eigen specifieke hobbels moet nemen. Van het zoeken naar financiën tot het vinden van een producer en/of platenmaatschappij. Zij is niet de enige die tot het selecte gezelschap hoort om het publiek haar kant van haar succesvolle verhaal te vertellen.
‘Een Traan’ volgende single van Damaru
PARAMARIBO/AMSTERDAM - “Mijn droomwens gaat in vervulling als ik de komende drie jaren mijn verstand goed gebruik.” Dit zegt Damaru in reactie op het nieuws dat hij heeft getekend bij het Nederlandse platenlabel Top Notch.
Damaru hoopt met dit contract succes te boeken in Nederland. Hij is momenteel bezig met zijn nieuwe Nederlandstalige nummer ‘Een Traan’. Na ‘Mi Rowsu’ wordt ‘Een Traan’ ook op de Nederlandse markt uitgebracht. Begin 2009 was hij in Nederland voor een drie maanden durende tour. Hij leerde er veel over de zakelijke kant van de muziekwereld. “Muziekrechten zijn in Nederland beter beschermd dan in Suriname. Het wordt in Nederland serieuzer genomen”, aldus de zanger in een eerder interview met de Wereldomroep.
Van ‘Mi Rowsu’ en ‘Een Traan’ worden clips gemaakt voor de Nederlandse markt. ‘Mi Rowsu’, dat als single is gereleased, werd op vrijdag 15 mei op het radiostation FUNX gelanceerd. Top Notch is heel tevreden over de samenwerking. “Damaru maakt ontzettend aanstekelijke muziek”, zegt Farid Benmbarek van Top Notch. “Het is een hele positieve en enthousiaste jongen, die het verdient om internationaal door te breken.” Damaru (22), geboren als Dino Canterburg, scoorde zijn eerste hit met ‘Hey Baby - Yu na mi engel’. Heel populair werd hij na ‘Mi Rowsu’ en ‘Sranang Koningin’.-.
Bron : dwt
Nederlandse Pedo actief in Suriname
Paramaribo - Pedofielen moeten herkenbaar gemaakt worden voor de samenleving, zodat deze bedacht is op potentiële gevaren. Om herhaling van hun misdrijven te voorkomen, mogen deze zedenplegers niet langer in de anonimiteit blijven . De regelgeving is er nog niet, maar justitieminister Chandrikapersad Santokhi denkt er al hard over na.
Als het aan assembleelid Ruth Wijdenbosch ligt, wordt de grens voor veroordeelde buitenlandse pedofielen dichtgegooid en zij die al hier zijn moeten maar opduvelen. Wijdenbosch vindt dat bij visumaanvragen grondig onderzoek gedaan moet worden naar de achtergrond van de aanvragen. Aangezien de man al hier is moet nu worden onderzocht wat het doel is van zijn verblijf in Suriname. Indien het onmogelijk is te bewijzen dat hij zich hier schuldig heeft gemaakt aan pedofilie, moet hij uit het land geweerd worden.
Ondertussen is Saramacca waar de in Nederland veroordeelde kindermisbruiker Rinke Swierstra is neergestreken, klaarwakker. Zo bleek gisteren uit een oriëntatie van journalisten in de buurt waar de man woont. Jongetjes zijn door hun ouders gewaarschuwd, maar een enkeling wil niet geloven dat de man een kinderlokker is. Al bij het eerste contact met de buurtbewoners was het raak. Een 8-jarige jongen zei voor de microfoon van het Jeugdjournaal en Radio Nederland Wereldomroep, Swierstra wel te kennen. “Maar m’n vader heeft gezegd dat ik niet meer daar moet gaan want hij verkracht kinderen”, voegt hij gelijk daar achteraan. De man is voor ontucht met twee jongens, gepleegd tussen 1992 en 1995 in Nederland, op 28 november 1996 veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Zo blijkt uit stukken van de Nederlandse justitie. Hij ging tegen de straf in hoger beroep. Daar kreeg Swierstra een straf van 240 uur dienstverlening. Volgens Santokhi is het Openbaar Ministerie en de politie al op de zaak-Swierstra gezet.
Bij aankomst bij Swierstra’s huis lijkt de plek verlaten en wordt niet gereageerd op het geroep. Enkele honden zijn in een achterkamer op slot gezet. Volgens een buurvrouw was de man aanwezig maar zou hij via de achterdeur zijn weggegaan, toen hij de verslaggevers gewapend met camera’s en microfoons in de gaten kreeg. Een aantal buurtbewoners geeft aan, de man te kennen en dat hij inderdaad veel jongens over de vloer krijgt. Een 17-jarige zegt moeite te hebben, te geloven dat de man een pedofiel is. Hij verricht klusjes en krijgt daarvoor gewoon betaald. Wel is hij 1 keer gemasseerd toen hij geblesseerd was, maar meer dan dat heeft de man niet met hem gedaan.
Hij beweert Swierstra te hebben geconfronteerd met de geluiden die in de gemeenschap de ronde doen, maar die heeft alles ontkend. Swierstra zou toen zijn uitgedaagd zijn verhaal dan aan de media te doen als hij onschuldig is. Een andere tiener die ook regelmatig op bezoek ging, doet dat uit eigen beweging niet meer. Hij wil geen smet op zich krijgen dat hij zich laat misbruiken.
Dat de man in Suriname is neergestreken en niets goeds in de zin heeft kwam aan het rollen na een ontmoeting met Roberto Plomp, die trips organiseert naar onder andere de Maratakkarivier.
Swierstra wilde met hem samenwerken om activiteiten voor Wageningen en specifiek gericht op jongeren te ontplooien. Plomp zag een gat in de toeristenmarkt en was voornemens gay-vakanties voor volwassen koppels te organiseren, waarin Swierstra ook geïnteresseerd raakte. Naderhand hield de pedo hem voor dat er erg veel geld te verdienen is in het organiseren van reisjes voor bejaarde mannen die seks willen met jonge meisjes en jongens. Plomp schrok daarvan, weigerde het aanbod en begon de achtergrond van de man uit te pluizen en kwam zo achter de strafbare feiten die hij in Nederland heeft gepleegd. De politie werd ingeschakeld, maar Plomp raakte het spoor van Swierstra kwijt, tot hij onlangs de bevestiging kreeg dat de man nog in Suriname vertoeft en zich nu in Saramacca ophoudt.-.
woensdag, mei 20, 2009
Surinamers maken meeste geld over naar familie
Bijna een kwart van de allochtone huishoudens heeft in 2006 geld overgemaakt naar ouders, familieleden of vrienden in het buitenland. Onder Surinaamse huishoudens is het aandeel het hoogst (ruim 35 procent). Zij sturen ook de grootste bedragen (gemiddeld 225 euro), meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Van de vier onderzochte allochtone groepen maken Antillianen het minst over (16 procent, gemiddeld 105 euro). Turkse en Marokkaanse huishoudens stonden gemiddeld respectievelijk 180 en 150 euro af.
dinsdag, mei 19, 2009
Tandheelkunde op een heel laag punt in het binnenland van Suriname
Paramaribo - Veel tandbederf op jonge leeftijd, terwijl de blijvende kiezen vlak na het moment van doorbreken snel aangetast worden. “De staat van het gebit van jonge kinderen in het binnenland is niet best”, benadrukt Susanne Poots. Zij is hoofd van de afdeling gebitsverzorging van de Medische Zending (MZ).
Abonneren op:
Posts (Atom)