zaterdag, juni 12, 2010

WK begonnen met gelijk spelen..

De openingswedstrijd van het WK heeft geen winnaar opgeleverd. Begeleid door de sonore klank van de vuvuzela's op de tribunes in Johannesburg speelden Zuid-Afrika en Mexico met 1-1 gelijk. Ook Frankrijk en Uruguay hebben in de tweede wedstrijd van groep A met 0-0 gelijkgespeeld. Er viel in Kaapstad niet veel te genieten. Frankrijk, dat verrassend zonder Florent Malouda aantrad, bleek aanvallend tot weinig in staat, al had Sydney Govou na zeven minuten de score moeten openen. Een leuke WK Kalender met alle wedstrijden en schema,s op een rijtje De sfeerbeelden.

zondag, juni 06, 2010

Hindostanen bang voor Black Power

PARAMARIBO – Politieke toppers van Hindostaanse afkomst, zeggen aan GFC nieuws, niet erg blij te zijn indien er slechts een MC/AC regeringscombinatie wordt gevormd. Zij menen dat er een “Black Power” gedachte kan ontstaan en daardoor etnische blokvorming. Naar verluidt hebben zij hun misnoegen hierover kenbaar gemaakt aan de leiding van de Mega Combinatie.” Het zou goed zijn voor de balans als de Volks Alliantie (VA) participeert in de komende regering”, is een veel gehoorde kreet. GFC Nieuws verneemt verder dat enkele handelaren en politici telefonisch contact hebben opgenomen met VA leider Paul Somohardjo om hun bezorgdheid over te brengen. Op hem is een beroep gedaan om zitting te nemen in een nieuw te vormen kabinet. De belangen van, in het bijzonder de Javanen, Chinezen en Hindostanen, zouden met de inbreng van Somohardjo in de nieuwe regering, beter behartigd kunnen worden. Bron gfcnieuws.com

donderdag, juni 03, 2010

Bouterse en Brunswijk vormen coalitie

PARAMARIBO - Ex-legerleider en voorzitter van de Mega Combinatie, Desi Bouterse, en ex-rebellenleider tevens voorzitter van de A-Combinatie, Ronnie Brunswijk, hebben de intentie om de regering van Suriname te vormen. Woensdagavond is overeenstemming bereikt over de samenwerking. Beide politici zijn in Nederland bij verstek veroordeeld wegens betrokkenheid bij drugshandel. Donderdag willen Bouterse en Brunswijk, in het verleden nog aartsrivalen, om 12.00 uur een overeenkomst tekenen. De twee combinaties hebben samen dertig zetels in het parlement, dat 51 zetels telt. De Mega Combinatie heeft er 23 en de A-Combinatie zeven. Om te kunnen regeren zijn minimaal 26 zetels nodig. Bouterse, die aangekondigd heeft president van Suriname te willen worden, heeft 34 stemmen in het parlement nodig om gekozen te worden. Als hij na twee stemronden deze meerderheid niet haalt, moet de verkiezing plaatsvinden in de Verenigde Volks Vergadering, waar ruim negenhonderd vertegenwoordigers deelnemen. De Mega Combinatie heeft daar 57 procent van de stemmen en de partij van Brunswijk 15 procent. Ze hebben samen een ruime meerderheid. De Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo met zes zetels tekent nog geen overeenkomst. Somohardjo wil het vicepresidentschap, maar het schijnt dat Bouterse is teruggekomen op deze toezegging. Als Somohardjo zich bij de coalitie aansluit, kan Bouterse in de eerste ronde in het parlement tot president worden gekozen. Er wordt nog onderhandeld tussen Bouterse en Somohardjo. Brunswijk geldt net als Bouterse als een uiterst omstreden figuur. De leider van het junglecommando, een van de strijdende partijen tijdens de in 1992 formeel beëindigde 'binnenlandse' of 'vuile' oorlog, haalde sindsdien geregeld het nieuws door incidenten en omstreden activiteiten. In november 2005, een half jaar nadat hij in het parlement was gekozen, legde de tuchtcommissie van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) hem een schorsing op. De ex-rebel mocht vijf jaar lang niet aan SVB-activiteiten meedoen omdat hij tijdens een ruzie op het voetbalveld een vuurwapen had getrokken

A-Combinatie doet toch als geheel mee met Mega en VA

PARAMARIBO – De Mega Combinatie (MC), Volks Alliantie (VA) en de voltallige top van de A Combinatie, komen vanavond rond 20.00 uur bij elkaar om verder te onderhandelen. Doel is om na te gaan welke intenties de verschillende partijen hebben. Het is mogelijk dat er vanavond of morgen al een samenwerkingsprotocol kan worden getekend. Vanmorgen was er intern overleg bij de MC. Naar verluidt is het besluit genomen om de samenwerking met Ronny Brunswijk (ABOP) niet meer tegen te houden. Gisteren was er al een gesprek in het parlementsgebouw tussen MC leider Desi Bouterse en Ronny Brunswijk . Vernomen wordt dat dit onderhoud geleid heeft tot een meer coulante houding van de MC. Bouterse stelt zich niet meer op het haast onbuigzame standpunt dat er een regering zonder Brunswijk gevormd moet worden.

DOE doet niet mee met Bouta als Pres

Voorzitter Carl Breeveld van DOE benadrukt dat zijn partij geen steun verleent aan een nieuwe regering met Desi Bouterse als president. Daarmee weerspreekt Breeveld de vanuit de Mega Combinatie geuite suggestie dat DOE de ontbrekende stem zou leveren bij de verkiezing van de president in de Nationale Assemblee. Na een oriënterend gesprek afgelopen zaterdag heeft DOE geen contact meer gehad met vertegenwoordigers van de Mega Combinatie, zegt Breeveld

A-Combinatie in beraad op dit moment

De BEP (Broederschap en Eenheid in Politiek) mag geen akkoord tekenen met de Mega Combinatie. Dat heeft de achterban van A-Combinatie besloten in een vergadering aan de Groenhartweg. De achterban wil dat als A-Combinatie met Mega Combinatie in zee wordt gegaan. Op de bijeenkomst waren de leiders van A-Combinatie, Ronnie Brunswijk, Caprino Alendy en Paul Abena aanwezig. Diverse toppers en kapiteins zijn ook aanwezig op de vergadering. Na ruim zes uur vergaderen, gaf Brunswijk tijdens een schorsing een korte verklaring aan journalisten, die de bijeenkomst niet mochten bijwonen. Brunswijk legde uit dat de achterban moeite mee heeft als BEP alleen een overeenkomst aangaat met Mega Combinatie. De achterban eist dat Mega Combinatie een samenwerking aangaat met de A-Combinatie. Intussen heeft de Mega Combinatie via haar woordvoerder Winston Lackin laten weten dat er geen bezwaar is tegen de rest van A-Combinatie. Afgesproken was dat eerst met BEP een akkoord zou worden getekend en later zou de rest erbij kunnen komen. De bijeenkomst van A-Combinatie is nog steeds gaande. Er zal doorgegaan worden tot er een besluit is genomen.

woensdag, juni 02, 2010

Nog even geen akkoord nieuwe coalitie Suriname

PARAMARIBO, 2 jun – Een akkoord voor vorming van een nieuwe regeercoalitie laat nog even op zich wachten. Mega Combinatie, de BEP en de Volks Alliantie willen eerst “nog nader overleg met partijstructuren.” Dus gingen de leiders uiteen zonder concreet resultaat op zak. Er is urenlang overlegd. Tot een akkoord kwam het niet. Mega Combinatie-leider Desi Bouterse had eerder verzekerd dat het akkoord binnen enkele uren getekend zou zijn. Het is er niet van geworden. Volgens MC-woordvoerder Winston Lackin is het toch de verwachting dat het akkoord binnenkort een feit is. Paul Somohardjo van de Volks Alliantie is gelijk gestemd. Partijen komen over enkele uren weer bijeen.

Verkoopstop van dollars bij Cambio,s

De meeste cambios hebben vandaag geen dollars verkocht. De koers die ze hanteren voor de dollar is SRD2,78 voor de opkoop en SRD 2,80 voor de verkoop. Er wordt helemaal niet verkocht. De Eurokoers is SRD 3,85 voor opkoop en de verkoop koers is SRD 4,25. De dollarkoers blijft fluctueren. De zwarte markt vertoont alweer een stijging in de verkoop van de dollars. Vandaag was de opkoopprijs SRD 3,15 terwijl de verkoop SRD 3,50 was. Met deze wisselkoersen zijn haast alle prijzen verhoogd: de groente, het vlees, er moet ook meer neergeteld worden voor de vliegtickets.

dinsdag, juni 01, 2010

BEP tekent akkoord met instemming A-Combinatie

De BEP (Broederschap en Eenheid in de politiek) tekent een principe overeenkomst met de Mega Combinatie met instemming van alle partners van A-Combinatie. Dit verduidelijk BEP-topper Michel Felisi desgevraagd aan Starnieuws. "Wij beginnen alvast te tekenen en dan praten we verder. Dit heeft de A-Combinatie besloten. Wij gaan niet uit elkaar", aldus Felisi. De BEP zal zich er sterk voor maken dat A-Combinatie als geheel mee zal doen aan de te vormen regering. De coalitie heeft met Mega Combinatie (23), Volks Alliantie (6) en BEP (4) al 33 zetels in het parlement. "Wij weten zeker dat we boven de 33 eindigen in de Assemblee", aldus Bouterse op Sky. Met de 3 zetels van ABOP heeft de coalitie 36 zetels in het parlement. Bouterse kan in 1 termijn gekozen worden als staatshoofd van Suriname.

Bouterse gaat voor presidentschap

De winnaar van de parlementsverkiezingen in Suriname, de Megacombinatie, schuift waarschijnlijk toch partijleider Desi Bouterse naar voren als presidentskandidaat. De partij werkt intussen ook hard aan een tweederde meerderheid in de Nationale Assemblee, zodat de verkiezing van de nieuwe president snel kan verlopen. Volgens Starnieuws is het presidentschap voor Bouterse binnen handbereik. De Volks Alliantie en A-Combinatie hebben geen moeite met Bouterse als president. Het Nieuw Front, dat de verkiezingen verloor, wil wel praten over de invulling van de hoogste functie in het land, maar Megacombinatie heeft daar volgens woordvoerder Winston Lackin geen boodschap aan. De Megacombinatie (23 zetels) is gedwongen om samen te werken met de Volks Alliantie (VA) en delen van de A-Combinatie (met name BEP, 4 zetels). De gesprekken met BEP en Volks Alliantie (6 zetels) worden mogelijk dinsdag al afgerond. Geen Brunswijk De Megacombinatie wil niet samenwerken met Ronnie Brunswijk, voorzitter van A-Combinatie en ABOP. Vooral de binnenlandse oorlog vormt een groot probleem voor de Nationale Democratische Partij van Bouterse. Brunswijk was commandant van het Jungle Commando. Met de Volks Alliantie van Paul Somohardjo is er al een principe-overeenkomst bereikt over samenwerking. De Volks Alliantie heeft gevraagd om het vice-presidentschap. "Maar het besluit is nog niet genomen. We moeten nog verder hierover praten", aldus Lackin tegen Starnieuws. De Megacombinatie had volgens Lackin het liefst samengewerkt met het Nieuw Front, zodat er een brede coalitie gevormd kon worden tussen de twee grootste politieke organisaties. Ook is er gesproken met de VHP. "Wij willen niet praten over de invulling van het presidentschap. Wij hebben 23 zetels en bepalen zelf wie president wordt", aldus Lackin. Tweederde meerderheid Als met Volks Alliantie en BEP in zee wordt gegaan, dan zal de te vormen coalitie 33 van 51 zetels in het parlement tellen. Er is nog een zetel nodig om een tweederde meerderheid te halen. "Daarom wordt er ook met DOE gesproken. Wij willen de president en vice-president in de Assemblee kiezen", zegt Lackin.

MC SLUIT VERBOND MET VA EN AC

PARAMARIBO – De kogel is door de kerk. De Mega Combinatie (MC) gaat een samenwerking aan met de Volks Alliantie ( VA) en de A Combinatie (AC) of delen daarvan. Morgen vindt de ondertekening plaats van de principe overeenkomst, en woensdag volgt er een persconferentie. Naar verluidt is in de protocol van samenwerking, die morgen wordt getekend, dat de MC het presidentschap krijgt, de VA mag het vice presidentschap en de MC zal ook invulling gaan geven aan het voorzitterschap van het parlement. Verder komt er een reorganisatie van de Raad van Ministers.

BEP verlaat zeer waarschijnlijk de A-Combinatie

PARAMARIBO – De samenwerking tussen de Mega Combinatie (MC), de Volks Alliantie (VA) en de BEP begint serieuze vormen te krijgen. Gisteren onderhandelde MC leider Desi Bouterse, separaat, met Paul Somohardjo van de VA en BEP leider Caprino Alendy. Vanavond vinden er in dit kader vervolg gesprekken plaats. Volgens een insider zijn de contouren voor het vormen van een nieuwe regering al gelegd. GFC Nieuws verneemt verder dat de ABOP van Ronny Brunswijk en de SEEKA onder leiding van Paul Abena, enorm veel moeite hebben met het eventueel vertrek van de BEP uit de A Combinatie. Naar verluidt zijn Brunswijk en Abena nu druk doende om hun achterban te mobiliseren. Er zou druk op Alendy moeten worden gelegd om een andere koers te varen. De twee toppers willen er alles aan doen om ook deel te nemen aan een nieuw te vormen regeercoalitie. Echter zou de MC geen samenwerking, gelet op het verleden, willen aangaan met Brunswijk.

De koersen vliegen weer omhoog in Suriname

De dollarkoers vliegt de pan uit. Op de 'zwarte markt' wordt voor de dollar SRD 3.45 neergeteld. De aankoopkoers is SRD 3.20. De officiële koers van de Centrale Bank is voor de verkoop SRD 2.80. Niemand verkoopt de dollar voor dit bedrag. De cambios zitten met hun handen in het haar. De stijgende koers van de dollar maakt dat goederen in de winkel ook omhoog gaan. Groothandelaar Ashok Sahai zegt dat de handelaren geen dollars kunnen kopen om goederen te importeren. De banken verkopen geen dollars. De handel is voornamelijk aangewezen op de 'straatkoers'. De Euro is in kleine bedragen verkrijgbaar. De aankoopkoers voor de Euro is 'op straat' SRD 4.16 en de verkoopkoers SRD 4.24. Cambiohouders zeggen dat de concurrentie moordend is. Er zijn veel cambios en het aanbod is niet groot. De cambios zijn gebonden aan de koers van de Centrale Bank, terwijl in elke supermarkt met vreemd geld betaald kan worden. Dit maakt dat de cambios grote verliezen lijden. Bovendien houden de meeste mensen hun vreemde valuta vast. Voor de verkiezing begonnen de koers omhoog te gaan en de stijging is nog steeds niet gestuit. De prijzen in de winkels gaan enorm omhoog. Een winkelier geeft aan dat de goederen duur ingekocht zijn in het buitenland. Ook hij moet meer neertellen voor de goederen. Een blik sardines is van SRD 2.80 naar SRD 3.40 gestegen. Knoflook, suiker, uien en andere basisgoederen zijn ook verhoogd. Bron: starnieuws